Studentene i Børsklubben ved NHH stiftet i 2006 et eget investeringsselskap, Lehmkuhl Invest AS. Rundt 75 studenter har spyttet inn penger i aksjeselskapet, som i dag forvalter en kapital på rundt 900.000 kroner.

— Vi har en avkastning godt over børsen, sier informasjonsansvarlig Andreas Thon Aasheim fornøyd.

For mens Oslo Børs har falt med 20 prosent de siste to årene, har investeringsselskapet gått fem prosent i pluss den samme perioden.

Solgte før børsen raste

Studentene har hatt usedvanlig god timing. Før sommeren merket de at markedet virkelig var i ferd med å bli ustabilt, og de solgte seg ut slik at de ble sittende med 50 prosent av kapitalen i kontanter.

— Vi kom oss ut av riggselskaper og oljeservice, og vi solgte Funcom-aksjene da de var på topp. Det tjente vi mye på, forteller Peter Jacob Jacobsen.

For kort tid etter stupte markedet.

— Det er en kombinasjon av litt flaks og litt dyktighet. Vi så at markedet var ustabilt, og fant ut at risikoen ved å være i markedet var større enn den potensielle gevinsten. Vi har hatt en avventende holdning siden vi solgte, og i mellomtiden har utviklingen bare blitt verre og verre, sier Henrik Børresen.

**Les også:

Satte studielånet i aksjer**

— Men nå ser vi at det begynner å bli på tide gå inn i markedet igjen, sier Aasheim.

Ser på det som hobby

Investeringsselskapet fungerer slik at Børsklubben finner selskaper de har tro på. De legger frem forslagene for Lehmkuhl Invest, og en avstemning blant studentene som har investert penger avgjør hva som blir gjort - og ikke gjort.

— Vi gjør dette for å lære oss markedet, men du har ikke sjanse til å følge med på alt hvis du ikke også synes det er gøy. Jeg tror de fleste ser på dette som en hobby. Det morsomme med børsen er du med en gang får vite om du har valgt rett eller galt, sier de.

Tirsdag stemte studentene over om de skulle gå inn i markedet igjen. Konklusjonen ble at de vekter seg noe opp i aksjer, men de utsetter kjøpene litt til.

— Vi har allerede utsatt det én gang, og velger trolig å sitte på sidelinjen litt til. Ting skjer fort. Hadde du sagt for en uke siden at AIG ville holde på å gå under, ville vi ledd, sier Aasheim.

Studentene ser ingen snarlig løsning på krisen, men regner likevel med at de vil gå gradvis inn i markedet igjen.

— Det er forskjell på at finanskrisen er løst og at aksjemarkedet snur. Markedet er alltid tidligere ute. Venter du til krisen er avblåst, er det for sent, sier de.

Investerer fiktiv million

På den andre siden av byen sitter en gjeng BI-studenter og følger det samme markedet. De gjør det riktignok med «lekepenger». De er med i konkurransen «Studenter på børs», der hver gruppe får en million fiktive kroner de kan investere som de vil.

Også BI-studentene mener det er på tide å gå inn i markedet. Etter å ha sett an utviklingen i et par uker, kjøpte de seg inn denne uken.

— Vi har funnet et par mindre selskaper som vi har stor tro på, sier studentene.

Først og fremst er de med for læringens skyld.

— Men målet er jo å vinne konkurransen, sier Kristoffer Knudsen.

ERLEND LANGELAND HAUGEN
LEHMKUHL INVEST AS
ERLEND LANGELAND HAUGEN