Den tidligere investeringsrådgiveren må også betale 3,3 millioner kroner i erstatning til kvinnen (81) for formuen som forsvant.

Ifølge Gulating lagmannsrett har tiltalte vist fast forbrytersk vilje over tid. Dommerne mener at han skaffet seg en posisjon som har gitt ham tilnærmet full disposisjonsmulighet over den eldre kvinnens formue.

Mannen hadde som oppgave å hjelpe å kvinnen å plassere pengeformuen hennes som utlån for høy rente.

En rekke falske fullmakter

Ifølge dommen tok han ved hjelp av en rekke falske fullmakter ut minst 1,8 millioner fra kvinnens konti, det aller meste kontant fra banken.

Han overførte også tre pantobligasjoner verdt 480.000 kroner til seg selv ved hjelp av kopierte signaturer.

Mannen solgte dessuten kvinnens aksjer verdt 390.000 kroner, og overførte pengene til seg selv ved hjelp av kopierte signaturer.

Med enkelte andre forhold tappet han henne for ca. 2,5 millioner kroner, ifølge dommen.

69-åringen erkjente ikke straffskyld, og mente at den 80-årige kvinnen bevisst ga ham fullmakt til å disponere over hennes formue. At han kopierte hennes signatur over på en rekke dokumenter, forklarte han bare var en praktisk måte å gjøre ting på og for å vise henne hvordan fullmakter ville se ut.

— Jeg har vært altfor snill

Han sa også at alt han gjorde kun var for å hjelpe henne, og at alle pengene som forsvant enten er gitt til henne eller brukt til å betale regninger for henne.

— Jeg har hjulpet henne over alle støvelskaft. Jeg har vært altfor snill, har han sagt under rettssakene.

Fengselsstraffen er den samme som han fikk i Bergen tingrett. 69-åringen er også fradømt retten til å arbeide som økonomisk rådgiver eller drive som selvstendig næringsdrivende.

Politiet tok i fjor pant i mannens hus, hytte, aksjer og bil for å sikre erstatningskravet.

NEKTET ALT: - Jeg har hjulpet henne over alle støvelskaft. Jeg har vært altfor snill, har tiltalte sagt under rettssakene. ARKIVTEGNING: GUSTAV KVAAL