Ruben Gjelsvik (27) er hjemme igjen etter en natt på hotell.

— Jeg var forberedt på flere netter som hotellgjest, sier han.

Nå stoler han på ekspertene som sier det er trygt å flytte inn igjen.

Onsdag kveld tok han datamaskinen og fotoalbumene under armen og flyttet ut av huset sammen med 18 andre fra bygningen og noen nabohus.

Bygningen har i dag blitt undersøkt av eksperter fra blant annet Multiconsult.

Saken fortsetter under videospilleren.

— Vi fikk vite fra Multiconsult at de har konkluderte med at skadene kom som følge av frost og at de ikke utgjør noen fare for bygningene eller oss som bor her, sier Gjelsvik

Han forteller at låsen som ble puttet inn i går blir tatt ut igjen og skiftet med de gamle låsene.

Han synes det er fint å kunne flytte tilbake, men svarer bekreftende på at han er litt bekymret for rystelsene flere beboere i huset kjente i går.

— Jeg spurt huseier om dette, men han sa at det nok bare var på grunn av flakene med murpuss som datt ned. Vi må bare stole på ekspertene, sier han.

Venter på rapport

Den endelige rapporten er ikke ferdig, men kommunen fikk en foreløpig redegjørelse i går.

— Vi er orientert om at skaden sannsynligvis skyldes frostsprengning, og at det ikke er grunn til å tro at konstruksjonen er blitt svekket. Derfor var det ingen grunn til å ikke la folk flytte hjem, sier informasjonsdirektør i Bergen kommune, Robert Rastad.

Han understreker at huseier, ikke kommunen, står ansvarlig for bygningen.

— Byggesaksavdelingen vår kommer til å følge opp når vi får rapporten. Da vil vi vurdere om vi skal komme med pålegg om utbedringer overfor eier, sier Rastad.

Arne Wiederstrøm representerer AaWi Eiendommer AS, selskapet som eier Koren Wibergs plass 8. — Når vi får den endelige rapporten, vil vi selvfølgelig straks foreta de nødvendige utbedringer, sier Wiederstrøm.

Frostskader på bygning

Tirsdag formiddag var Frode Bergheim fra Murmester Nygård, på plass for å sjekke sprekkdannelsene i bygningen i Koren Wibergs plass 8. — Første inntrykket mitt er at dette handler om frostsprengning, sier Bergheim til bt.no rundt klokken elleve tirsdag formiddag.

Onsdag kveld ble totalt 19 personer evakuert fra bygningen og oen av nabohusene da det var fare for at hele bygningen skulle kollapse og rase ned.

— Vi har sett svære sprekker i en mur og har hørt knakelyder i bygningskonstruksjoner, sa vakthavende sjef i brannvesenet, Tore Kallekleiv, som var på stedet sent onsdag kveld.

Ikke setningsskader

Murmester Bergheim sier han finner ingen setningsskader som eventuelt kan ha forårsaket sprekkdannelsene.

— Jeg er betraktelig lettere nå, enn før murmesteren kom i dag tidlig, sier Arne Wiederstrøm.

Onsdag fikk han beskjed om at murpussen på baksiden av bygningen i Koren Wibergsplass 8 hadde falt av mot en nabo og at det kunne være fare for ytterligere utrasing. Det er Wiederstrøm som representerer AaWi Eiendommer AS som eier Koren Wibergsplass 8. — Jeg kjenner ikke til at det har vært noen bygningsendringer i huset som eventuelt kan ha forårsaket sprekkdannelser. Men Multiconsult skal også komme i dag eller i morgen for å gjøre grundigere undersøkelser, sier Wiederstrøm.

Saken fortsetter under videospilleren.

Det er AaWi Eiendommer AS som eier Koren Wibergsplass 8. Og ifølge Arne Wiederstrøm som representerer AaWi Eiendommer AS, er eksperter på plass nå for å undersøke bygningene.

— Vi vet ikke hva som er årsaken til sprekkdannelsen ennå. Men akkurat nå er murmesteren på plass for å se på sprekkdannelsen, sier Wiederstrøm til bt.no klokken ti torsdag morgen.

På befaring

Ifølge Astrid Flatøy på byggesaksavdelingen i Bergen kommune er det usikkert når det blir befaring.

Byggesaksavdelingen er rammet av streik, og Flatøy bekrefter at dette gjør det vanskeligere å hente inn folk til befaringen.

— Men det er utleier og huseier som har ansvar for å få dette forholdet utredet, sier hun.

Hun sier det er viktig at eier får tak i rådgivende ingeniører med byggteknisk kompetanse slik at de kan sjekke bygningskonstruksjonen.

— De må finne ut hva dette er og om det er svikt i bygningen. Det er også viktig å få på plass tidligere historikk. Vi vet blant annet at det har vært brann der tidligere, sier hun.

Wiederstrøm avkrefter dette og sier det var nabobygget som brant ned i 1986–87.

ENDELIG HJEMME.Ruben Gjelsvik er flyttet tilbake fra hotellrommet. FOTO: Jo Hjelle.