SILJE VESTVIK

De tjue studentene på nystartede «Face Stockholm Make up School» ser ikke fullt så morgentrøtte ut som vanlige elever. Kanskje er det fordi de akkurat har lært hvordan man bør ta vare på huden sin, eller kanskje det bare skyldes at semesteret ikke har kommet lenger enn til andre uken? Den rene jenteklassen sitter i alle fall med pennene hevet og noterer så blekket renner som utflytende mascara.

— Har alle fått kjøpt rensemiddel til kostene? spør June Therese Karlsen, skolens innehaver og sminkelærer. Dagens leksjon i «supernatural make up» er første praktiske øvelse i sminking. Hittil har det bare vært fargelære, hygienelære, produktlære og den slags. Det er først nå den virkelige praksisen begynner.

— Eyeliner, kajal og lipgloss brukes alltid via hånden, formaner June. Make up-artister kan ikke behandle jobbsminke på samme måte som sminken de bruker hjemme.

Første på Vestlandet

— Og jeg vet ikke om det er nødvendig å si det, men i tilfelle det er noen her som er vant til å male: Vi putter aldri penselen i munnen, forklarer hun videre.

Hele klassen ler og noterer under overskriften supernatural: «Less is more. Matte farger. Aldri eyeliner. Kun ett lag mascara. Sjekk ut barten litt før du legger på foundation.»

Selv til sminke som så vidt skal kunne skiftes, trenger man hele 12-13 produkter.

På sminkeskolen lærer elevene å legge alt fra den mest gjennomskinnelige dagsminke til å skape mustasjevekster på skjeggløse ansikt. Etter 20 ukers sminkeskolegang skal de kunne gjøre kvinne til både mann, Geisha og Kleopatra, style etter alle kunstens regler, samt markedsføre seg selv som frilansere.

— Jeg har alltid hatt lyst til å bli make up-artist. Målet er å leve av det, sier Linda Furnes (22). Hun hadde planlagt å flytte til Oslo for å gå i sminkelære, men slapp å dra over fjellet da den første make up- og stylistskolen på Vestlandet startet nå i høst.

En koffert full av sminke

Elevene stiller gjerne med bare, usminket ansikt på skolen, iført en enkel svart T-skjorte fra morselskapet i Sverige. Liten vits i å bruke dyrebar sovetid om morgenen til å male på noe som bare må vaskes bort når de skal sminketrene på hverandre litt senere på formiddagen.

Til tross for at Linda og medelev Mia Kalve (21) begge har øvd på teknikken siden de fikk sminkedukker som små, er det en stund igjen til alt sitter som det skal.

— Ops! Det var ikke meningen å ta deg på øyet! Sorry, ler Linda, som forsøker å legge et supernaturelt lag på ansiktet til Mia, akkurat så kattepotemykt som lærer-June nettopp demonstrerte.

— Enda mer naturlig, synes June, selv om Linda mener at det knapt synes.

— Vi har visst ikke helt kontroll ennå, det er litt mye helt i begynnelsen, forklarer de to elevene og nikker mot den nye sminkekofferten, full av små mystiske krukker, koster og pensler nok til å rundmale hele Norges befolkning.

Gjør det vakre vakrere

June Therese Karlsen ser et større behov for make up-artister og stylister på Vestlandet enn for bare noen år siden.

— Med TV 2, Gullruten, Den Nationale Scene og flere reklamebyrå og motefotografer her i byen har markedet vokst seg ganske stort etter hvert. Spesielt de tre siste årene har det tatt seg opp, sier June, som selv er utdannet make up-artist. I vår hadde hun ansvaret for sminkedelen i TV Norges «Motepolitiet».

Pågangen fra aspirerende sminkekunstnere har vært voldsom.

— Jeg får telefoner fra hele Norge, bortsett fra Østlandsområdet der det allerede finnes make up-skoler. Det er tydelig at dette er noe folk ønsker seg, forteller June.

— Mennesker har alltid vært opptatt av og strebet etter skjønnhet. Det er noe med det å vite hvordan man skal gjøre andre menneskene vakrere. Som make up-artist får du ofte høre at de du sminker synes de aldri har vært så fine før. Det handler bare om å fremheve det som er fint, smiler sminkeskoleinnehaveren med lipglosslepper.

NOK NÅ? - Sant deter nok øyenskygge , spør Linda Furnes, medsminkeelev Mia Kalve, som er dagens sminkedukke. -Altfor mye, dere må sminke enda mer naturlig, synes lærer June Therese Karlsen. I bakgrunnen øver Nathalie Nordnes på Trude Gulbrandsøy.<br/>Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN