HILDE KRISTIN STRAND

— Jeg hadde nesten kjøpt ransel og penal da jeg fant avslaget mitt på internet, sier Beathe Pletten.

Hun hadde søkt fjernsynsutdanning og engelsk ved Universitetet i Bergen (UiB) og sosionomutdanning og engelsk ved Høgskolen i Bergen (HiB).

— Jeg hadde i hvert fall trodd at jeg skulle komme inn på engelsk, sier Beathe.

— Setningen ýdu har ikke nådd opp i konkurransen om noen av ønskene dineý var ganske fæl å få, legger hun til.

Flere søkere til både UiB og HiB gjør at poengkravene øker. Beathe forteller om venner som også har fått avslag på studier de hadde trodd de skulle komme inn på, og som bare er kommet inn på sistevalgene sine. Selv søkte hun bare på studier hun virkelig ønsket å komme inn på, og ønsker ikke å studere bare for å studere. Da BT traff henne tidlig tirsdag ettermiddag hadde hun allerede sjekket restetorget. I Bergen er det bare ingeniørstudier ved HiB eller lærerrettede studier ved Norsk Lærerakademi som har ledige plasser. Det frister ikke Beathe.

— Det er frustrerende å stå uten studieplass. Nå må jeg prøve å få meg en jobb. Men jeg hadde et friår i fjor der jeg jobbet og reiste, så jeg har ikke så lyst til å gjøre det et år til, sier Beathe.

— Neste år må jeg tydeligvis søke flere steder, sier hun.

UTEN PLASS: Vennene mine sa at "alle kommer inn på engelsk", så jeg ble overrasket da avslaget kom, sier Beathe Pletten (20). Med 44,7 poeng står hun uten studieplass i Bergen til høsten.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ