Festivalen har offisiell åpning neste lørdag, men starter allerede kvelden før med to ungdomsdiskoteker (Eidsvåg kulturhus og U82-huset) og et arrangement der pensjonister i Åsane inviteres til Åsatun for en tyvtitting på åpningsforestillingen.

Beatboksing

Den offisielle åpningen vil foregå i gågaten på Åsane senter lørdag 18. oktober.

– Jeg er svært stolt over hva vi har fått til, sier Grete Ask, og forteller at de to unge Grease-deltagerne fra Åsane, Chris Thomas Breistein og Hanne Melingen, skal være de offisielle åpnerne.

– De har også med seg Stian «Blipp» Gloppholm fra Salhus, som bruker seg selv som rytmeboks. Han kaller det for «beatboksing».

Etterpå blir det utdeling av Senioruniversitetets ungdomspris og Lions Club sin motivasjonspris, før åpningen fortsetter med ballettoppvisning og teaterforestilling i Åsane kulturhus (ved biblioteket).

Snødronningen

Åpningsshowet vil inneholde både ballettoppvisning av de yngste barna fra Åsane ballettskole og teaterstykket «Snødronningen» – fremført av elever fra Åsane folkehøgskole.

– Snødronningen skal gå alle sorte dager på kalenderen, sier Ask.

Alle barnehager i Åsane er invitert til egne forestillinger, men det er også mulig for andre å få sett stykket.

– Alle som vil får se, sier Ask.

– Kanskje ikke akkurat den dagen de hadde tenkt, men det er fortsatt ledige plasser.

Historisk tilbakeblikk

Grete Ask ønsker også å fremheve de to utstillingene som arrangeres i festivalperioden 18-26. oktober. Uhørt-redaktør Line Olaisen har valgt ut bilder fra unge åsanekunstnere, og stiller disse arbeidene ut i Åsane kulturhus. Historielaget stiller ut rundt 100 av bildene fra innsamlingsarbeidet til bygdeboken. Disse er blåst opp i stor størrelse, og vil bli vist frem i Åsatun.

– Bildene dekker perioden fra slutten av 1800-tallet og frem til rundt 1960, sier Ask.

– Dette blir et spennende tilbakeblikk og dokumentasjon på den utvikling som har vært i bydelen de siste hundre årene.

Snekkernes dans

Historisk blir det også i Åsane ungdomslag sin revy «På vinger over Åsane» (regi: Kjersti Jørgensen Samnes), som avslutter åpningsshowet. Før dette vil forventningsfulle åsabuer få oppleve både den mystiske «Snekkernes dans» og utdelingen av årets kulturpris.

– Jeg mottok selv kulturprisen i fjor, sier Ask, som ikke vil røpe noe om hvem som er kandidater til årets pris.

Kulturfestivalen har med seg et lite overskudd fra i fjor, men sliter likevel noe med finansieringen.

– Det har vært en utfordring å selge nok annonser i år, sier Ask.

– Men med mange frivillige hender regner jeg med at vi går i balanse.

– Du gleder deg?

– Det gjør jeg, selv om jeg har litt sommerfugler i magen. Det er mye som skal klaffe. Men vi har satt sammen et spennende program som jeg håper når ut til mange.

Les mer om program på nettsidene til Åsane Kulturfestival

MANGFOLDIG: ¿ Åsane kulturfestival får frem mangfoldet av det vi bruker fritiden vår til i Norges største bydel, sier Grete Ask.
Magne Fonn Hafskor
PROGRAM: Forsiden på årets program og plakat viser Håbroen, det kulturelle minnesmerket som dessverre ble ødelagt i 1959.
Magne Fonn Hafskor