— Thomas gledet seg sånn til å kjøre båt i tiden fremover. Han hadde akkurat fått båten på sjøen, kjørt tre turer og syntes det var kjempegøy, sier Thomas’ pappa, Kennet Nilsen.

Over 80 millioner

2011-tallene for tyverier av og fra båt, er ennå ikke klare, så vidt bt.no har klart å finne ut. I 2010 ble det ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) registrert nesten 2000 tyverier av båter, båtmotorer og annet båtutstyr. Erstatningene i disse sakene kom på 85 millioner kroner.

Det er trist om det skal bli slik at man ikke kan ha båten liggende ute lenger

Kennet Nilsen, pappa til motorløse Thomas (12)

De siste ti årene (2000-2010) har det ifølge FNO-statistikk blitt stjålet 4660 båter og 8000 båtmotorer i Norge. Det har gitt smått astronomiske 950 millioner kroner i erstatningsutbetalinger.

Og det er nok å ta av: Det skal være nærmere 400.000 fritidsbåter over «jolle-størrelse» i Norge. Ifølge FNO følger båttyvene godt med når båtene skal på vannet, og organisasjonen utpeker kraftige båtmotorer til å være blant tyvenes favoritter.

Skulle bare sjekke

Nå er altså tyverisesongen i gang igjen, noe Kennet Nilsen fikk merke langfredag formiddag. Da var han nede for å sjekke at det ikke var for mye vann i sønnens 12-fots gummibåt.

På båtplassen - ved Hanøy kai på Hauglandshella i Askøy - måtte han konstatere at sønnens 20-hesters Yamaha-påhenger var borte.

— Den var ikke forsikret. Så om vi ikke finner den igjen, må vi ta hele tapet selv, sier en fortørnet pappa.

- Trist

— Jeg tror ikke vi har hatt tyverier eller innbrudd her ute på 15-20 år. Når den typen tyverier skjer på et så rolig sted, er det sånn at alle reagerer. Det er en liten ting, men det opprører mange, sier Kennet Nilsen.

Han forteller at motoren var boltet fast og sikret på best mulig måte. Likevel forsvant både motor, gasspaker, elektrisk starter og batteri.

— Tyvene må ha hatt en del verktøy og visst hva de gjorde, sier Nilsen.

— Det er et stort problem at båter er lett tilgjengelig. For å sikre deg må du enten ha døgnovervåking eller et veldig sikkert naust. Men jeg synes det er trist om det skal bli slik at man ikke kan ha båten liggende ute lenger.

10 tyverier på 14 dager

Og 12-åringen på Askøy utenfor Bergen er ikke den eneste båteieren som sitter ribbet eller halvribbet tilbake.

De siste fjorten dagene har hordalandspolitiet registrert mange tyverier av båter og påhengsmotorer.

— Det er registrert cirka ti tilfeller, de fleste på nordre Sotra, i Øygarden og i Askøy, sier Gustav Landro, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Thomas gledet seg sånn til å kjøre båt i tiden fremover

Thomas' pappa, Kennet Nilsen

Ifølge ham gjelder det påhengsmotorer i størrelsesorden 9,9 hk. til 25 hk. Båtene som er stjålet har vært fra 14 fot og oppover. Noen er funnet igjen.

Vil ta tyvene på fersken

— Dette er voldsomt irriterende for mange. Vi har en del patruljer ute og kommer til å prioritere dette fremover, sier Landro.

Så langt står politiet uten skikkelige spor og har ingen konkrete mistanker om hvem som står bak. De vet heller ikke om tyvene kommer sjøveien eller med bil.

— Nå må vi appellere til publikum for å klare å ta tyvene på fersken. Vi vil gjerne ha tips så snart noen ser mistenkelige personer, ukjente biler som står «rart» parkert eller båter de reagerer på, det være seg i hyttefelt eller i båthavner, sier Landro.

— Vi trenger rask beskjed, sånn at vi kan sende ut patruljer og ta gjerningsmennene på stedet.

- Ikke på topp

Operasjonslederen sier slike tyverier nærmest er for en årlig foreteelse å regne.

— Folk begynner å sette ut båtene sine, pusser på dem og så videre. Akkurat i den fasen av båtsesongen er gjerne ikke sikkerheten helt på topp. I tillegg har en del sikkert akkurat lagt ut båten, og så reist på påskeferie, sier Landro, som oppfordrer båteiere til å sikre båten skikkelig.

Vurderer dusør

På Askøy sitter pappe Kennet Nilsen og synes synd på sønnen. Men han har ikke tenkt å la påhengertyven slippe unna. Han har litt å gå etter, og vurderer å utlove dusør. Den vil i så fall være på omtrent det samme som det vil koste å erstatte motoren: Rundt 25.000 kroner.

Vi trenger rask beskjed, sånn at vi kan sende ut patruljer og ta gjerningsmennene på stedet

Gustav Landro, operasjonsleder, ber om kjappe meldinger fra publikum

— En nabo hadde sett en eller flere menn og en sølvgrå bil, i 01-tiden natt til langfredag. Bilen sto langs veien cirka 100 meter fra der Thomas’ båt ligger, sier Nilsen.

Minst en mann skal ha gått opp og ned fra bilen i cirka en halvtime.

— Til slutt kjørte bilen et stykke lenger ned mot båtplassen, sto der i to minutter, og så kjørte den. Det er vel ikke usannsynlig at det var Thomas’ motor de lastet inn, sier pappa Kennet.

- Vær obs på VW Touran

Akkurat denne sølvgrå bilen er også politiet oppmerksom på. De regner det som sannsynlig at bilen, en Volkswagen Touran, kan ha med motortyveriet å gjøre.

— Vi er interessert i observasjoner av denne bilen. Og folk kan vite om den, slik at de er litt på vakt om den kommer til området deres. Bilen skal være cirka 2004-modell, sier operasjonsleder Gustav Landro.

BÅTGLAD: Thomas Nilsen fra Askøy elsker å kjøre båt. Her er han i aksjon med båten som nå mangler motor.
PRIVAT