Bruken av teak og mahogni fra de truede tropiske regnskogene i fritidsbåter har lenge vært en rød klut for miljøvernorganisasjonene.

— Veldig positivt at to store lokale båtaktører nå går i bresjen for å tenke miljø. Nå håper vi bare andre følger etter, sier Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund.

Henrik J. Askviks Sønner og Viksund Båt blir de blant de desidert første i Norge som sløyfer tropisk tømmer i båtproduksjonen.

Som hund og katt

Tidligere har Oddekalv og sjefene i Viksund Båt og Henrik J. Askviks Sønner vært som hund og katt. På båtmessen i Arenum i fjor kom det til høylytt munnhoggeri mellom daglig leder Rune Viksund i Viksund Båt og Kurt Oddekalv.

— Gå vekk! Deg vil jeg ikke ha her, sa Viksund-sjefen og kjeppjaget Oddekalv.

— Ingen i bransjen har liksom turde å være de første til å sløyfe mahogni og teak. Vi har vært redde for tape markedsandeler, sier Rune Viksund, og røper at Viksund Båt i det stille har arbeidet med alternative tresorter i et par år.

Strøket fra fylisten

Nå er båtfabrikken på Askøy strøket fra miljøvernerens fyliste.

Viksund Båt er begynt å serieprodusere sin første modell uten mahogni som innvendig treinteriør.

— Viksund 320, som modellen heter, er blitt svært godt mottatt. Vi har allerede solgt 30 eksemplarer av den, sier Rune Viksund.

Amerikansk or

Mahognien er erstattet med amerikansk or, en noe lysere tretype.

— Oren tegner til å bli en suksess. Den er noe lysere enn mahogni, men det ser kundene våre ut for å like, sier Viksund.

I løpet av 2008 har fabrikken som mål at bruken av tropisk regnskogmateriale skal være over for godt.

— Vi arbeider dessuten med å utvikle et trevirke som kan erstatte teak som materiale på dørken. Vi frykter likevel at det kan bli verre både å finne et trevirke som holder, og å få aksept for å bytte ut teaken, sier sjefen ved Viksund Båt.

Landets største fritidsbåtprodusent, Henrik J. Askviks Sønner AS i Os, bestemte seg rett før påske for å droppe mahogni i interiøret på sine båter.

Ask hos Askvik

— Vi har i lengre tid eksperimentert med steamet ask. Vi har testet denne tretypen både innendørs og utendørs. Nå har vi besluttet å bruke dette materialet i samtlige 2008-modeller. De begynner vi å produsere fra oktober, sier salgssjef Leif Bergaas ved Askeladden-fabrikken.

Fra før har de kuttet ut teak på en god del av modellene sine. Teakdørk fås nå kun som tilleggsutstyr i noen få av de største modellene.

— Det er også et mål å gå helt bort fra dette. Foreløpig er vi litt usikre på om steamet ask egner seg på dørken. Det arbeider vi videre med for å finne ut, sier Bergaas.

Ned sytti prosent

Med overgangen til steamet ask regner han med at fabrikken reduserer bruken av tropisk tømmer med rundt sytti prosent.

— Folk er blitt mer miljøbevisste, og mer oppmerksom på at mahogni og teak stammer fra truede regnskoger. Det vil vi ta hensyn til, sier Leif Bergaas.

Nielsen, Rune