Denne uken dømte Gulating lagmannsrett Bergen kommune til å betale nesten 800.000 kroner i saksomkostninger til Hordvikhavn Båtlag.

Stridens kjerne er en leieavtale fra 1979.

Båtlaget mente fornyelsen av denne avtalen er gyldig, men det gjorde ikke kommunen. Denne uken ga lagmannsretten båtlaget rett.

— Søvnløse netter

Roald Skår, formann i Hordvikhavn båtlag, forteller at saken har ført til noen søvnløse netter de årene den har pågått.

— Vi har smått begynt å legge en plan B, tilfelle vi ikke skulle vinne denne saken. Vi tar fortsatt ingenting for gitt, sier han til bt.no.

32 år gammel avtale

I den opprinnelige, 32 år gamle leieavtalen av et område like ved fergekaien på Steinestø, gis det rett til å fornye leien ved en senere anledning.

Da tiden for fornyelse kom i 2005, sendte kommunen båtlaget et forslag til ny avtale.

Båtlaget signerte avtalen, sendte denne i retur og gikk ut ifra at en ny avtale da var gyldig.

Da kommunen aldri sendte noen signert versjon tilbake til båtlaget, ble det purret.

Svaret man da fikk fra kommunen, var at det ikke var aktuelt med noen fornyelse av den gamle avtalen.

Dermed ble det hele et spørsmål om hvorvidt et signert forslag til avtale passerte som en avtale eller ikke. Jo, mente båtlaget.

Ventet i tre år

Så gikk det tre år før kommunen ba om et møte med båtlaget i prosessen med å «avslutte arbeidet med «nye» avtaler».

Hele denne tiden hadde kommunen både latt båtlaget disponere eiendommen og i tillegg mottatt vederlagene slik de var satt opp i avtalen de selv mente ikke var gyldig.

I dommen fra lagmannsretten heter det at kommunens passive oppførsel må kunne tolkes som at de aksepterte avtalen, og at den dermed var gyldig.

På sin side mener kommunen at båtlaget har misligholdt avtalen, og at kommunen derfor har rett til å heve den. Retten var imidlertid ikke enig, og sier at «det arbeid som båtlaget har utført i havnen er i samsvar med reguleringsplanen.»

I første rettsrunde vant Bergen kommune. Båtlaget anket imidlertid saken, og har nå altså fått rett av lagmannsretten. Dermed har de fått fornyet leieavtalen til 23. mars 2029.

Tar selvkritikk

Skår er fornøyd med dommen, men tar samtidig selvkritikk.

— Dommen er god og velbalansert. Den irettesetter både båtlaget og kommunen i de forholdene vi er uenige i, sier han.

- Hva kunne dere gjort annerledes?

— Da vi forhandlet om nye avtaler i tidsriommet fra starten til 2004, var det ting vi kunne kommunisert klarere i forhold til kommunen. Det er ikke vanskelig å se det i ettertid, sier Skår.

Om Bergen kommune kommer til å anke saken, er uvisst. Det lykkes ikke bt.no å få en kommentar fra kommunens advokat onsdag kveld.