I 11-tiden ble Hovedredningssentralen varslet om at to fartøy hadde kollidert i Osterfjorden i Hordaland. Ifølge politiet er det «Weller», en 15 meters skøyte, og «Falksund», en 74 meter lang fraktebåt, som har krasjet.

Inge Hatlebrekke er skipper og eier av «Weller». Han forteller at de kom østfra og kolliderte med en lastebåt som var på vei nordover.

— Vi kjørte i syv knops fart da jeg ble oppmerksom på lastebåten. Jeg fikk sjokk da jeg så lastebåten komme mot oss i stor hastighet. Jeg løp inn i styrhuset og satte båten i revers for å prøve å avverge en kollisjon, sier Hatlebrekke.

— Da jeg etter hvert skjønte at dette ikke ville gå bra, håpet jeg bare at ingen av oss ble skadet.

- Vi var ille ute

I tillegg til Hatlebrekke, var det en venn og to turister om bord i båten da de kolliderte.

— Jeg sto i styrhuset, men de andre tre falt i sammenstøtet. Heldigvis var det ingen personskader, men det kunne de fort ha blitt.

Hatlebrekke har vært 13 år på sjøen og aldri opplevd noe lignende.

— Vi var heldige i dag. Kystvakten lå like ved og var på plass etter et par minutter. Båten tok inn vann og hadde nok sunket dersom de ikke hadde vært så raskt på stedet. Vi var ille ute, og hadde vi måttet vente på redningsskøyten, hadde det nok vært for sent.

Skøyten har fått omfattende skader i baugen.

— Når jeg står og ser på skadene nå, er den på grensen til kondemnering. Hvis jeg ikke klarer å sette den i stand igjen, er det mange drømmer som går fyken. Dette er jo også levebrødet mitt, sier han.

- Tok inn mye vann

— Den lille båten har tatt inn vann, mens det er mindre skader på den store båten, sa Asbjørn Viste, vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge like etter at alarmen gikk.

Kollisjonen skjedde i fjorden mellom Hordvikneset og Knarvik, nord for Bergen.

Da nødmeldingen om kom, var marinefartøyet KNM «Olav Tryggvason» like i nærheten. Det kom raskt til stedet for å bistå med lensing, forteller Viste.

I 12-tiden var redningsskøyten RS «Kristian Gerhard Jebsen» på plass.

TOK INN VANN: Skøyten «Weller» har fått seg en god trøkk i fronten etter møtet med fraktebåten.
RS «KRISTIAN GERHARD JEBSEN»
VENTER PÅ FLO: Stian Midtgård og Jon Fredrik Mostraum ved Hjelmås Mekaniske Verksted skal undersøke «Weller». - Vi bare venter på flo. Dette er en trebåt, og det er ikke bare å sveise den sammen igjen, sier Midtgård.
JAN M. LILLEBØ

— Begge er med og assisterer det minste fartøyet inn til land, sa Viste.

Skipper på redningsskøyten, Jørn-Arve Pedersen, forteller at de var på stedet ca. 25 minutter etter at kollisjonen ble meldt over sambandet.

— Vi dro fra kleppestø. Meldingen var dramatisk, siden fritidsbåten tok inn vann. Men det var en båt som var før oss. Kystvakten lå like ved og kom før oss, slik at de hadde kontroll på båten. De hadde lense og redningsmateriell, forteller Pedersen.

Venter på flo sjø

Ved 12-tiden hadde redningsmannskapene god kontroll på «Weller»

— Båten tok inn mye vann, men er nå sikret. Det er den som har fått skadene. Baugen er ganske godt trykket inn, sa Pedersen.

Båten var da ved Hjelmås i Lindås, der den skal tas på land.

— Vi måtte lete opp en slipp-plass først. Båten står nå klar til å klar til å tas på land, men de venter på litt mer flo sjø. Det ordner seg nok i løpet av ettermiddagen. Jeg regner med at de skal starte en reparasjon, sier Pedersen i 13-tiden.

Politiet har vært om bord i fraktebåten «Falksund», som da lå lenger nord i Osterfjorden.

Turister sjokkskadet

Stian Midtgård jobber ved Hjelmås Mekaniske Verksted. Han forteller at han fikk en telefon og ble spurt om slippen var ledig for å kunne ta opp «Weller».

— Vi skal ta båten opp for å se på den, vi bare venter på flo. Det er stor skade på båten. Dette er en trebåt, og det er ikke bare å sveise den sammen igjen, sier Midtgård.

Han forteller også at det skal ha vært turister om bord da ulykken skjedde.

Brannkonstabel Halvard Grøttveit ved Lindås og Meland brannvern forteller at det var to kanadiske turister om bord.

— De var sjokkskadet og hadde veltet i sammenstøtet. Alle sto og fisket i båten da det skjedde, sier han.

KOLLISJON: De to båtene kolliderte i fjorden mellom Hordvikneset og Knarvik, nord for Bergen. Skipskartet viser at tankbåten «Falksund» har tatt en runde i fjorden som trolig har sammenheng med kollisjonen.
MARINETRAFFIC.COM