HILDE KRISTIN STRAND

INGVILD RUGLAND

— Jeg har bare mobil, men føler meg trygg, sier Cato Simonsen. Sammen med hunden Lotte er han på kosetur på byfjorden.

— Det er faren min som eier båten, men jeg tviler på at han har tenkt på å skaffe seg VHF. Vi er bare på småturer, sier Simonsen.

Han er ikke alene. Redningsselskapet oppfordrer alle båtfolk til å ha VHF om bord. Men det er slett ikke alle som har det. Etter at mobiltelefon ble mer vanlig, er det mange som ikke har VHF-radio. De tenker ikke på at man ikke har mobildekning overalt.

Kunne gått galt

— Senest fredag var det en båt som hadde motorstopp på vestsiden av Sotra. Det var båter i nærheten, men båtføreren hadde ikke VHF og fikk derfor ikke kontakt med dem. Til slutt fikk føreren ringt til oss, og etter halvannen time fikk han hjelp, sier Redningsselskapets båtfører Ådne Tveit.

Han forteller også om en tresnekke som fikk motorstopp på Byfjorden. Redningsskøyten lå til kai i Vågen. Da føreren av snekken endelig fikk kontakt med Redningsselskapet via mobil, hadde vinden økt og båten var nær ved å reke på land på Laksevåg.

— Hadde det tatt litt lengre tid før de som var om bord fikk kontakt med oss, kunne båten gått på land og folkene havnet i sjøen, sier Tveit.

Han sier VHF bør være en del av standard sikkerhetsutstyr om bord i de fleste båter.

— I dag er VHF påbudt for båter over 15 meter. Det burde kanskje vært det for mindre båter også.

Mobil, mobil, mobil...

Lørdag ettermiddag var BT med Redningsselskapet en liten tur. Både små og store båter var på fjorden og folk så ut til å nyte sommerværet til fulle. De vi snakket med hadde ikke VHF om bord.

— Vi bruker mobil. Så lenge vi har dekning går det bra, sier Bjarte Olsen.

— Vi har ikke VHF i en så liten båt, sier Steinar Olsen.

De forteller at de ikke legger ut på lange turer.

Det gjør heller ikke Birger Johnsen med følge.

— Vi kjører bare inn til by'n for å kjøpe softis og så returnerer vi til Askøy, forteller gjengen.

— Men alle har redningsvest, sier Kari Bakken.

— At man bare ferdes på byfjorden er et dårlig argument, synes Ådne Tveit.

— Det er som å si at man ikke trenger forsikring, for mitt hus brenner jo ikke.

— Men en VHF koster litt?

— Det stemmer. Men å betale 3000 kroner for sikkerhet er lite i forhold til hva man betaler for båten, sier den erfarne båtføreren. Han understreker at han ikke fraråder folk å ha mobiltelefon om bord, men ser på den som et viktig supplement til VHF'en.

- VI SKAL IKKE LANGT: - Vi har bare vært inne og hentet Hege, sier Bjarte Olsen (stående). Hege Olsen, Steinar Olsen og Stein Ove Andreassen heter de andre i båten. Denne gjengen var ikke de eneste som stolte på mobiltelefon som hjelp dersom et uhell skulle skje. Ingen av småbåtene BT traff på Byfjorden lørdag hadde VHF om bord.<p/> HELGE SKODVIN (foto)