Guttene spiste pølser og sjokoladekake, og plutselig fikk de helt andre ting å tenke på enn bursdagsgaver og godteposer. Det hadde skjedd noe helt forferdelig like i nærheten, på den andre siden av fjorden.

Denne bursdagen vil Simon sikkert huske resten av livet. Han vil huske den røde båten som ble liggende der som er strandet hval, han vil huske lyden av sykebilene, helikoptrene, alle båtene som kom til for å hjelpe.

Ser skipet hjemmefra

Simon og mange av klassekameratene i 2. klasse på Knarrevik skole på Sotra bor slik til at de ser det havarerte skipet hjemmefra.

— Tirsdag morgen stoppet de meg ute på skoleplassen, de hadde så mye å fortelle om det som hadde skjedd, de var veldig godt orientert, hadde fått med seg så mange detaljer, forteller klasseforstander Rannveig Lie Sætre.

Hele skoledagen tirsdag gikk med til å snakke om forliset, alle fikk komme frem og fortelle etter tur. Etterpå tegnet de det de hadde sett og hørt om.

Så båten gå rundt

To av guttene i klassen forteller at de så båten gå rundt, like før så de folk inne i styrehuset.

— Jeg behøvde ikke se på fjernsyn, for jeg bor helt nede ved kaien, og der var det mange politibåter. Det var mange som druknet, og noen som banket i båten og ble berget ut, forteller Andrea Røed.

En av guttene sier han kjenner en av dem som dykket, en jente kjenner en som ringte til avisen for å fortelle hva som hadde skjedd.

Remi Andersen forteller at han og noen andre så noen ender med oljesøl på seg i går, da ringte faren hans til politiet.

En blå serviett

Daniel Belsnes har en blå serviett foran seg på skolepulten. Halvparten av servietten er våt av vann.

— Det våte er olje, her kommer båten, sier han, lager båtlyd og svinger forbi oljeflaket med en gul matboks.

— Det var noe nedi vannet der som gjorde at båten veltet, sier han.

De har fremdeles utsikt til den døde røde hvalen fra Knarrevik. Nå følger syvåringene med på hvordan de mange båtene samler opp olje på begge sider av Sotrabrua. De lurer på hvordan det går med alle sjøfuglene.

— De er klar over at det er noe veldig alvorlig som har skjedd, det var en trist og alvorlig samtale vi hadde i klassen dagen etter ulykken. Det var veldig stille i klassen den dagen, sier Rannveig Lie Sætre.

Knarrevik skole flagget på halv stang tirsdag. Onsdag gikk flagget til topps på grunn av prinsessefødselen. Da reagerte mange av elevene på skolen. De syntes det var fælt at de voksne kunne finne på å heise flagget til topps når «Rocknes» fremdeles ligger der like ved og så mange sjømenn fremdeles er savnet.

TEGNET SKIPSFORLISET: Mange av elevene i 2. klasse ved Knarrevik skole har denne uken hatt utsikt til havarerte «Rocknes» hjemmefra. Da de kom på skolen tirsdag, visste de mye om ulykken, de brukte skoledagen til å snakke om og tegne skipsforliset.<p/>FOTO: FRED IVAR KLEMETSEN
TEGNET AV REMI ANDERSEN, 2. klasse Knarrevik skole.
TEGNET AV ELISABETH AAM, 2. klasse Knarrevik skole.
TEGNET AV FREDRIK KNAPSKOG, 2. klasse Knarrevik skole.