Utbyggeren slapp unna fordi politiet somlet, mener Fylkesmannen.

— Jeg har aldri vært så nær døden. Jeg får en ekkel følelse av å stå her.

Risnes er tilbake på den 90 meter lange moloen ved Grunnavågen i Sagvåg i Stord kommune.

Fylkesmannen i Hordaland har i perioden 2002-2006 anmeldt fire saker som de mener er grove brudd på plan- og bygningsloven. To ble henlagt på grunn av foreldelsesfristen på to år. Moloen i Sagvåg var en av dem.

— Vi er veldig avhengig av at politiet gjør jobben sin. Vi har anmeldt flere saker før fristen gikk ut. Likevel ble de henlagt på grunn av foreldelse, sier Ståle Øvrebø, juridisk rådgiver hos fylkesmannen i Hordaland.

Lettere skadet

Det var i mai 2002 at Risnes' 31 fot store cabin cruiser parkerte midt oppå den umerkede moloen med tre passasjerer om bord. Siden steinfyllingen ikke var godkjent av kommunen, var den heller ikke registrert på noe sjøkart.

— Jeg hadde hørt at det var bygget en molo som skulle være merket med lys. Men den kvelden var det ikke noe lys på moloen, forteller Risnes.

Han var lokalkjent i farvannet fra sin oppvekst i Sagvåg, men ikke klar over at innseilingen totalt var endret på grunn av moloen. Ifølge Risnes ble to skadet, og båten måtte repareres for nærmere 400.000 kroner.

Utbygger konkurs

Han anmeldte utbyggeren, men politiet henla saken på bevisets stilling. Politiadvokat Odd Nesse opplyser at saken ikke engang ble etterforsket.

— Det kan være at man avventet etterforskningen av fylkesmannens anmeldelse. Dette kan jeg rett og slett ikke huske, sier Nesse.

Forsikringsoppgjøret ble nok en skuffelse. Det svenske forsikringsselskapet mente båteieren hadde kjørt grovt uaktsom i kjent farvann.

— Skadene på båten fikk jeg aldri dekket. Jeg hadde ikke råd til å bli sittende med den, sier Risnes.

Advokat Audvald Kvamme rådet båteieren til å gå videre med saken mot utbyggeren av moloen.

— Det ble et kostnadsspørsmål. I dag er utbyggeren konkurs og det er ingen å forfølge, sier Kvamme.

- Vakte harme

Selve fyllingen ble anlagt i 2001 og var ifølge anmeldelsen fra fylkesmannen bygget uten nødvendig hjemmel i reguleringsplan eller tiltaksløyve.

Saken ble anmeldt i juni 2002. De første avhør ble foretatt et halvt år etter. Deretter gikk det enda et halvt år før saken ble henlagt i september 2003.

— Henleggelsen vakte en del harme her hos oss, da politiet tilsynelatende lot den ligge til den ble foreldet, sier Øvrebø.

Politiadvokat Odd Nesse avviser dette.

— Det gikk 14 måneder fra fylkesmannen ble kjent med forholdet til de anmeldte det. Da hadde allerede verdifull etterforskningstid gått tapt, sier Nesse.

I dag er moloen formelt godkjent i reguleringsplanen for området og sjøkartet er oppdatert. Men igjen sitter Børge Risnes uten båt og flere hundre tusen kroner i minus.

UHELDIG: - Jeg forstår ikke at man kan slippe unna med å bygge en slik steinfylling uten lys og merking når det kan få slike konsekvenser, sier Børge Risnes. Båten hans ble knust da den traff denne ikke godkjente steinfyllingen ved Sagvåg på Stord i 2002.
Lena Vermedal
PARKERT: Slik så båten ut etter sammenstøtet. To personer ble lettere skadet.
Privat