— Jeg er vel en sånn type som synes at veien frem mot målet er like gøy som selve målet, sier Bjarne Litland.

Han stryker fingrene over epoksy og mahogny pusset ned til runde, glatte former på det splitter nye styrehuset til MS «Salvator».

— Om et par år tror jeg den kan sjøsettes. Da blir det en perle i Vågen, sier han.

Som båtbygger har Litland vært med å restaurere både Kongeskipet og Statsraad Lehmkuhl. Men det er hans eget «kongeskip» på 62 fot han har brukt mest tid på.

- Aldri gruet meg

I 17 år har Colin Archer-skuten stått på land på Nordnes, dekket av presenninger. Bare baugen har vært synlig, noe som kunne få forbipasserende til å mistenke at det ikke skjedde så mye med båten. De kunne ikke tatt mer feil.

— Jeg har brukt rundt 12.000 arbeidstimer her. Ettermiddager, helger og store deler av feriene. Men jeg har hele tiden syntes det var kjekt, og ikke gruet meg et sekund, understreker Litland.

Skuten som nå har fått navnet «Salvator», har en lang og dramatisk historie. Bygget i Risør i 1938, som en av de siste redningsskøyten med den karakteristiske runde Colin Archer-baugen. Den gang ble båten sjøsatt under navnet RS «Bjarne Aas», oppkalt etter skipsbyggeren som tilpasset Colin Archer-profilen til motordrift.

Dramatisk historie

— Etter det kjente Rokstad-forliset i 1938, sa skipsreder Anders Jahre at han skulle bekoste nye redningsskøyter. Det ble ikke spart på noe for at Redningsselskapet skulle få de beste skutene, forteller Litland.

salvator1.jpg
ØRJAN DEISZ

Redningsskøyten ble satt inn i Nord-Norge, og var involvert i flere dramatiske redningsaksjoner. I 1975 ble den tatt ut av tjeneste, og brukt noen år som standbyfartøy i Nordsjøen. Med treskrog var den noe ganske annet enn dagens offshorefartøyer. Siden ble båten kjøpt av Havforskningsinstituttet, som eide den frem til 1984.

— Da kjøpte jeg skuten. Jeg dro på tur langs hele norskekysten med den, og var veldig fornøyd. Den veier 100 tonn, ligger utrolig bra i sjøen, og er en fryd å kjøre. Stødig og lett å manøvrere. Den var bygget om på 60-tallet, og hadde fått et nytt styrehus i stål. Jeg restaurerte båten gradvis, men så kom katastrofen: I 1994 brant det i maskinrommet, og jeg hadde ikke forsikring. Båten var totalskadd, forteller Litland.

Laget alt fra grunnen

Nå var gode råd dyre. Litland satt med en ødelagt skøyte som trengte helt ny motor og innredning, og som så vidt ble holdt flytende. Han hadde ingen penger, men siden han jobbet som båtbygger haddehan kompetansen.

— Jeg tenkte meg om lenge, for jeg visste nøyaktig hvor mye arbeid det ville innebære å sette den i stand igjen. Skulle jeg utsette meg selv og familien for det? Men det er ikke mange andre som hadde den muligheten jeg har, i form av at jeg kunne faget og hadde utstyret som trengtes. Jeg bestemte meg for å bygge båten opp igjen i stilen fra 30-årene, forteller Litland.

Motor fikk han kjøpt billig fra en fiskeskøyte i Danmark. Også annet utstyr er funnet i inn- og utland opp gjennom årene, takket være internett og gode kontakter. Men det aller meste av innredningen har Litland laget selv, helt fra grunnen.

DETALJ: All innredning er spesiallaget i den gamle stilen. Bjarne Litland har limt, pusset og lakket gamle materialer.
ØRJAN DEISZ
SISTE PUSS: Om et par år vil propellen atter få vannkontakt igjen, tror Litland.
ØRJAN DEISZ

— Jeg har gjort 90 prosent selv. Det meste er ting som ikke kan kjøpes, men må bygges for å passe inn. Og jeg har gjort alt på den gamle, grundige måten. Skaffet gamle materialer i teak og mahogny, pusset og skåret til og lakket med fem-seks lag etterpå, forteller han.

Krangler om festeavtale

Det har vært skjær i sjøen for Nordnes-mannen, som vokste opp på Nordnes sjøbad, der faren var bademester. En konflikt med staten om en festeavtale for lokalene han driver båtbyggeri i, har kostet mange krefter og penger.

— Det viste seg at sjøbodene var festet ut i 1860-årene, og nå krever plutselig staten eiendommen tilbake igjen. Jeg har slåss med de i 15 år, og det har tatt mye tid, forteller Litland.

Båtbyggeriet han driver, har spesialisert seg på trebåter. Det betyr at oppdragene blir stadig færre.

— Det er ikke så mange som gidder å holde trebåter lenger, og de som har klarer å holde den selv. De andre kjøper seg bobil eller plastbåt i stedet. Jeg overlever på oppdrag for enkelte museumsskip og andre finsnekker-oppdrag, sier han.

- Du vil ikke jobbe med plastbåter, da?

— Nei, det er jo bare polering, ikke båtbyggeri. Ikke givende i det hele tatt. Jeg vil bale med tre, selv om jeg er en utdøende rase.

NYTT STYREHUS: Bjarne Litland har designet og bygget et helt nytt styrehus i 30-tallsstil. Taket er avrundet og hvitt for at det skal passe bedre med formene på båten ellers.
ØRJAN DEISZ
LANDFAST: Det er 17 år siden «Salvator» har vært på vannet. Men under presenningen har det vært jobbet jevnt og trutt.
ØRJAN DEISZ
DEN GANG DA: Slik så redningsskøyten ut da den var i tjeneste i Nord-Norge. Siden ble seilet byttet ut med ren motordrift.
ØRJAN DEISZ