Alle nødetater ble alarmert da tre personer havnet i sjøen etter en båtvelt ved Haukanes ved Granvinsfjorden torsdag ettermiddag. De tre var uten redningsvester, og måtte klamre seg til båten mens de ventet på hjelp. Ifølge politiet er det snakk om tre polakker.

Lokale redningsmenn

Lars Magne Djønne var på vei hjem fra jobb da han oppdaget båten og de tre som lå i sjøen. Han tenkte med skrekk og gru tilbake på drukningsulykken i 2006, da to menn omkom på samme sted. Derfor reagerte han umiddelbart.

— Jeg lå i en fergekø ved Haukanes, men fikk snudd bilen så snart jeg kunne og kjørte tilbake, forteller Djønne.

En kollega av ham i samme fergekø gjorde det samme. De to parkerte bilene, sprang ned til sjøen og hoppet i den første båten de fant.

— Vi bare stjal oss en båt. Der og da var det viktigste å komme seg ut og redde dem som lå i vannet. Hvem som eide båten var ikke viktig.

Ingen redningsvester

Djønne og kollegaen fikk kjørt ut og reddet de tre personene i land.

— Vi fikk to av dem opp i båten, mens den tredje hektet seg på, og så fikk vi hentet dem inn på land. Deretter kjørte vi ut og hentet inn båten, sier han.

På vei inn forsøkte de to å stå i båten, og Djønne måtte be dem sette seg ned. Ingen av dem hadde på seg redningsvester.

— Dette viser hvor viktig det er med redningsvester. Det er alfa omega, understreker Djønne, som selv er oppvokst med båt.

Han vil ikke ha noe ære for redningsaksjonen.

— Jeg gjorde bare min plikt. Når folk er i nød må du prøve å hjelpe dem.

Politiet: Avgjørende innsats

Ifølge politiet skjedde ulykken da en av personene ville ta seg et bad. Da han satte seg på ripen veltet hele båten, og alle tre falt i vannet.

— Båten veltet ca 350 meter fra land, og personene hadde ikke redningsutstyr på seg, sier operasjonsleder Inger Myrtvedt ved Hordaland politidistrikt.

Hun roser innsatsen til de lokale heltene.

— Nødetatene hadde ganske lang utrykningsvei, så den innsatsen de gjorde var helt avgjørende.

Operasjonslederen forteller at politibåten er på vei for å hente opp båten som ligger i sjøen.

Dykkere rykket ut

Alle nødetater ble alarmert, og Brannvesenet i Bergen gjorde klar dykkere.

— Det var mange ressurser som ble varslet og var underveis. Både luftambulanse og dykkere fra Bergen var på vei, og det ble sendt ut mayday-signaler via kystradioen. Også fergene meldte seg og hadde begynt å gå innover, sier Namork.

REAGERTE RASKT: Lars Magne Djønne reagerte raskt da han oppdaget tre menn i sjøen. - Jeg hadde ingen god følelse da jeg så dem, så jeg bestemte meg for å gjøre det jeg kunne.
Arne Inge Hofseth