Fra mandag 30. mars stenger bassenget på grunn av reparasjonsarbeid, opplyser Studentsamskipnaden i Bergen (SIB) på sin hjemmeside. Årsaken er at det er avdekket lekkasjer i stålbassenget.

«Lekkasjene har økt til 10 liter i timen og har fått et så stort omfang at det ikke finnes andre løsninger », skriver SIB.

— Det lekker fra en eller flere sveiseskjøter i stålkonstruksjonen. Bassenget vil bli tappet sakte ned helt til det slutter å lekke, slik at vi kan lokalisere problemet, sier idrettssjef i SIB, Bård Johansen.

Stengt i opptil seks uker

Det er entreprenøren NCC som skal utbedre lekkasjen, og det er uvisst hvor lenge bassenget vil være stengt.

— Det kan være alt fra tre til seks uker. Det avhenger av hvor lang tid det tar å finne sveiseskjøten som er ødelagt, sier Johansen.

Studentene kan dermed bli uten treningstilbudet i opptil seks uker.

— Det er veldig trasig å måtte stenge, men vi har valgt å gjøre det rundt påsketider da det er mindre aktivitet i bassenget, sier Johansen.

- Veldig dumt

Marthe Hjelmeland (22), student ved NHH, er en ivrig bruker av svømmebassenget på høyden. Tre ganger i uken kråler hun seg frem og tilbake.

— Det er veldig dumt at det skal stenge nå, avkobling i bassenget gjør godt i disse eksamenstider. De burde ventet til sommeren med å stenge, mener Hjelmeland.

Mandag kommer hun til stengte bassengdører, og hun er ikke alene om å ville savne tilbudet. Selv midt på dagen kan det være ganske fullt i bassenget, ifølge Hjelmeland. Nå er hun spent på hvor lenge hun må trene på andre måter.

— Bygget ble jo forsinket med ett år, så det skal godt gjøres at de klarer å fikse dette på en måned, sier hun.

Ikke første gang

Bassenget har bare vært i drift i ett år, men det er ikke første gang en lekkasje er oppdaget. Rett etter at svømmehallen åpnet i fjor, ble den stengt i flere uker på grunn av to små lekkasjer.

Et nytt basseng skal i utgangspunktet vare i minst 30 år.

— Slike lekkasjer er ikke unormalt, men likevel uheldig. Jeg skulle ønske at vi slapp, sier overingeniør og driftskoordinator Frank Stien ved eiendsomsavdelingen til UiB.

Universitetet benytter seg av reklamasjonsretten på tre år, og reparasjonsarbeidet koster dem derfor ingenting. Stengt basseng fører likevel med seg tap i dagsbilletter på svømming for SiB.

— Det er estimert til 30.000 kroner i løpet av en måned, sier Johansen.

Vann gjennom betongen

Lekkasjen ble oppdaget ved at det begynte å lekke vann i etasjen under, hvor et stort teknisk anlegg holder til. Mesteparten av vannet blir drenert unna og ledet til en sluk, men fremdeles pipler det vann gjennom betongen. Da det først ble oppdaget i januar var det et mindre antall liter per døgn.

— Nå har vi målt at lekkasjen er på 10 liter vann i timen. Vi kunne ikke vente til sommeren for da hadde vi risikert stor skade på betongen, sier Stien.

Foreløpig skal ikke lekkasjen ha ført til skader.

— Tatt i betraktning at det sirkulerer 170.000 liter med vann i bassenget hver time, er ikke en lekkasje på 10 liter i timen mye, sier han.

Nå er han opptatt av at skaden blir rettet opp slik at det ikke blir flere problemer i fremtiden.

Hva synes du om at bassenget stenges? Si din mening.

Eirik Brekke
Eirik Brekke