TRUDE HAUG

— Det er et herlig basarkaos med åresalg på skikkelige treårer, loppemarked og to auksjoner forteller leder i Kirkens Bymisjon, Leif Jarle Theis, fornøyd.

Selv om dagens arrangement handler om å få inn penger til Bymisjonen, er det ikke bare pengene det dreier seg om.

— Vi forsøker å skape et positivt møtested her på Kafé Magdalena, sier han.

Og det er mange besøkende, ansatte og hjelpere i lokalet som er stappfullt fristelser, ting og tang. Og om ikke det er nok, så kan en også oppnå en porseløs middag med ordfører Friele, eller få en luftetur med helikopter ut i Nordsjøen, om en er heldig.

Sigøynerpiken

— Hun er akkurat så påkledd at hun kan auksjoneres bort i lokalene til Kirkens Bymisjon sier Johan Fr. Kroepelien, og holder frem et frodig bilde av en sigøynerpike.

Utropsprisen på fristerinnen er 12.000 kroner.

— Et sånt bilde fikk de 46.000 kroner for i Oslo, forteller han.

— Hvis fjernsynsprogrammet blir for kjedelig, er det bare å løfte blikket opp på veggen, sier auksjonarius Kroepelien. Budene strømmer på, 13.500, 14.500. Vi er godt under Oslo-prisen, men auksjonarius virker likevel rimelig fornøyd. Han dunker klubben, en keramikkvase fra loppemarkedsavdelingen Porto Bello Road lenger bak i lokalet, tre ganger i bordet. Solgt for 15.000 kroner.

Assistent for anledningen, husvert Camilla Grimsby, er i ferd med å levere fra seg bildet, men auksjonarius har kontrollen: - Vi leverer ingenting fra oss uten pengene.

Dikt av Maja

Turen er kommet til hengelåser. En sinnrik, gammel hengelås fra 1700-tallet som må åpnes med strikkepinne, blir demonstrert. Utropspris 350 kroner. Budene hagler inn. Kroepelin hever vasen. Solgt for 1100 kroner.

Det fortsetter med hengelåser av forskjellig slag. En er nydelig marokkansk, en annen håndsmidd, en er lukket for alltid. Den siste går for 50 kroner, og tre ivrige hengelåselskende damer er blitt en del hundrelapper fattigere.

Det blir et øyeblikk litt høytidelig da to torsoer med dikt på laget av kalligraf Bas Vlam blir holdt frem.

Camilla Grimsby forteller at Maya, som har skrevet dikt på torsoen, er kjent i miljøet omkring Kirkens Bymisjon. Hun har skrevet mye for Bymisjonens blad BYKS. Diktene til Maya rører dypt i hjerteroten, sier Grimsby Og opplyser at Maya er i gang med en diktsamling som hun håper på å få gitt ut.

En «Tizian» på veggen?

Det går unna med lp-plater med musikken til South Pacific og Glenn Millers orkester før turen kommer til dagens store attraksjon og høydepunkt, maleriet som Johan Fredrik Kroepelien har forært Bymisjonen til auksjonen. Maleriet er en kopi av en Tizian, malt av den kjente barokkmaleren Lucca Giordano. Utropsprisen er 250.000 kroner, og det var ingen som bød over på Bymisjon-auksjonen i går. De riktig fete lommebøkene var nok ikke til stede Kafé Magdalena i Kong Oscars gate i går.

— Bildet har hengt på mitt kontor de siste to årene, forteller Kroepelien, som kjøpte bildet hos Sotheby's i New York for 11.000 dollar i 1988. Han restaurerte det, satte ramme på det og har nå gitt bildet til auksjonen.

— Det er et religiøst maleri som krever mye på veggen, sier han. Men han regner med at det er interesse for det. Kommer det ingen bud på minsteprisen, vil bildet bli solgt på auksjon hos Sotheby's.