RANDI KVINGE

Mens travle foreldre jobber i sommervarmen, gir Maren Elise bybarna det beste av Bergen. Den ene dagen valser de av gårde til strutsefarm, den neste til Minde sjokolade.

Selv har hun ikke hatt sommerferie på fem år, og oppvasken har stått i en måned.

— Det går no seg te, pleier jeg å si, og har som regel rett i det. Når kjøkkenet er fullt av skitne kopper, diskuterer jeg med meg selv om jeg har brukt måneden godt. Hvis jeg har hatt det bra, gjør det ingenting om det er litt rotete, sier hun.

— Men hvis jeg skal gifte meg en gang, må det være med en som baker boller. Jeg er nemlig ikke særlig huslig, legger hun til.

Barna i fokus

Maren Elise tar et raskt blikk på ungene som leker på Bergenhus, og passer på at alle har det bra. Når hun kommer med sin trillende latter, flokker barna seg rundt henne for å få litt oppmerksomhet.

— Det er stor spennvidde på barna vi har med. Ikke alle har det like greit hjemme og har stort behov for voksenkontakt. Dette er barnas ferie, og vi må gjøre det beste ut av den, sier hun.

Mer action

Ferieklubben er et såkalt non-profit-prosjekt som har eksistert i 26 år. Før hadde lederne med en blå tursekk med brettspill, og i ledige stunder var det spillstund på Torgallmenningen. Det er det slutt på.

— Barna krever mer action og høyere tempo. Jeg vet ikke hvorfor barna har forandret seg, men det er vi voksne som legger til rette for hvordan barna skal bli, og mange foreldre er ofte svært kravstore, sier Maren Elise.

Hun blir engasjert når hun snakker om barns oppvekstvilkår, og setter stor pris på tilbakemelding fra foreldrene.

— Det er en del som ringer og takker for at vi har gitt barna en fin ferie. Fornøyde barn og foreldre gir mersmak til å jobbe videre, smiler hun.

Forbilder

Maren Elise har vokst opp i Blomsterdalen, men bor for tiden i kjelleren til besteforeldrene på Landås. De er forbildene hennes.

— Her en dag kysset de på munnen, og bestefar fortalte kor forelsket han var. Helt fantastisk. De er over 80, og er kjempeflinke til å ta vare på hverandre. Vi har mye å lære av dem som er eldre. Jeg er glad for å ha fått bo med dem, sier hun.

Det siste året har Maren Elise vært elevassistent ved Minde skole, og tidligere har hun prøvd seg som nattevakt på hotell og på mediestudier ved universitetet. I høst reiser hun til Danmark for å gå på lærerskole.

— Det er godt å ha gjort litt forskjellig, og jeg er blitt overbevist om at det er læreryrket som er det rette. Jeg elsker dansker, og gleder meg til noen år i København. Men kofferten blir det verre å få med. Jeg har nemlig skodilla, og 43 par sko som må få plass, forteller hun.

Men først skal hun innom hytten i Øygarden, innta et godt måltid med reker og blåskjell, og slappe av i hengekøyen.

Ferieklubben har imidlertid flyttet seg til Peppes, og barna smiler fornøyd rundt bordene. Det er servert ...

Tett på

Navn: Maren Elise Skjerlie Skaar Alder: 22

Yrke: Daglig leder av Ferieklubben i Bergen

Aktuell: Ferieklubben i Bergen er mer populær enn noensinne. 1250 billetter ble revet bort i en fei.