MONA HØGLI

40-årige «Fredrik» vil kjempe for at alle barnløse skal ha rett til å få hjelp ved offentlige sykehus, uansett kjønn og familiesituasjon. Selv har han for dårlig sædkvalitet til å bli far på naturlig måte. Men da han og konen «Katrine» søkte om prøverørsbefruktning ved Haukeland sykehus, fikk de avslag fordi «Katrine» hadde to barn fra et tidligere ekteskap. Selv mener han avslaget skyldes at han er mann.

— Hadde det vært omvendt, er jeg ikke i tvil om at vi ville fått hjelp. Det er jo typisk også at brevet fra Haukeland bare var adressert til min kone enda det er jeg som er den barnløse og trenger hjelp, sier «Fredrik». Han og konen ønsker ikke å stå frem med sine virkelige navn ennå av ulike familiære årsaker.

Hardt arbeid Som to nyforelskede sitter de i sofaen og tvinner finger og plukker på hverandre. Jo da, de har det bra, men de mangler kjærlighetsbarnet, sitt kjærlighetsbarn.

— De siste fem årene har ikke bestått av annet enn å prøve å bli gravid, sier «Katrine». Og ikke alt er like kjekt som naturmetoden. Sykehusbesøk, undersøkelser, hormontabletter og sprøyter må til dersom naturen trenger en hjelpende hånd.

— Pluss alle de alternative kurene vi har prøvd, ler «Katrine» og forteller om et kjøkken som til tider så ut som en helsekostforretning, om besøk hos akupunktører, healere og andre yrkesgrupper som ikke hører inn under den skolemedisinske paraplyen.

Den vanskelige veien mot et egenprodusert barn begynte sommeren 1997. Da ble de henvist til Kvinneklinikken ved Haukeland. Der gikk de gjennom en rekke prøver før de ble satt på venteliste. De fikk beskjed om at de ville havne bak barnløse kvinner i køen, og at de derfor måtte regne med å vente i to-tre år. Det er lang tid å vente når lengselen er stor.

Bankens nåde Dermed ble banklån og behandling ved en privat klinikk redningen. Trodde de. Men «Katrines» mage forble like flat. Den private klinikken sendte papirene over til Haukeland sykehus. Det fikk sykehuset til å sende brevet til «Katrine» der de ga grei beskjed om at hun ikke ville få hjelp på Haukeland.

— Først innfant vi oss med avslaget. Tok turen innom banken på nytt og lånte nok til å reise til den anerkjente Ciconia-klinikken i Danmark. Da var vi helt sikre på at vi skulle lykkes. Skuffelsen ble derfor tilsvarende stor da menstruasjonen kom til vanlig tid likevel, forteller «Katrine». I fryserommet på Ciconia-klinikken ligger fire av «Katrines» egg, befruktet av «Fredrik». Men da de ville forsøke en gang til, sa banken nei. Med 120.000 i lån var det stopp.

Økende problem I romjulen fikk de besøk av «Katrines» bestemor. Minstepensjonisten på 83 år hadde tatt ut sparepengene sine og overrakte dem en konvolutt med 15.000 kroner i.

— Vi greier ikke la være å prøve. Men der er jo for galt at vi skal sette oss i gjeld og bestemor skal tømme sparekontoen for at vi skal få den behandlingen vi trenger.

Jo mer «Fredrik» tenker over avslaget fra Haukeland, jo mer bitter blir han.

— Jeg har bestemt meg for å forfølge denne saken uansett hvordan det går med oss. Det blir stadig flere menn som har for dårlig sædkvalitet og som derfor kan komme i samme situasjon som meg. Jeg vil få en advokat til å vurdere saken. Jeg ønsker at Haukeland skal beklage det som har skjedd, at de skal innrømme at de tar feil og tar oss inn i køen igjen. Les også: Kvinner og menn er likestilteHaukeland avviser