Den 14 år gamle gutten bor på en barnevernsinstitusjon i Bergen. Han ble pågrepet på Straume terminal i 21.30-tiden i går, sammen med to jenter på 16 år.

De tre er mistenkt for å ha deltatt i ranet av en kiosk i Rosenkrantzgaten fem timer tidligere. De unge ranerne brukte en softgun til å true betjeningen for flere tusen kroner.

Truet med våpen

Det skal ha vært den 14 år gamle gutten som truet med våpenet, mens jentene hjalp til med å ta pengene fra kassen.

Etter ranet tok de tre bussen til Sotra. De ble pågrepet av tre sivilkledde politifolk da de kom ut av en buss på Straume klokken 21.30 i går kveld. Da hadde de også vært en tur i Øygarden. Tenåringene hadde penger fra ranet på seg, men de skal ha brukt deler av beløpet.

Operasjonsleder Asbjørn Andersen bekrefter at alle tre har kontakt med barnevernet og at alle er registrert hos politiet fra før.

— De to 16 år gamle jentene vil sitte i arresten utover natten, mens 14-åringen er vi litt usikker på hva vi skal gjøre med, sa operasjonslederen til Bergens Tidende sent i går.

Politiet kom tidlig etter ranet i kontakt med barnevernsvakten, og fikk plukket ut hvem som sannsynligvis sto bak ranet.

— Pågripelsen er et resultat av våkent og godt politiarbeid, sier Andersen.

Banket 58-åring

14-åringen som ble pågrepet har flere ganger tidligere rømt fra barnevernsinstitusjoner og begått kriminelle handlinger:

n Onsdag 8. februar ble den da 13 år gamle gutten pågrepet, mistenkt for syv knivran. Han erkjente senere seks av knivranene.

n Nøyaktig en måned senere gikk han og en jevnaldrende gutt til angrep på en 58 år gammel mann i et garasjeanlegg i Lille Markevei. Offeret endte opp med kutt i leppen og en kraftig støkk i livet.

— 14-åringen er en av dem som vi er veldig bekymret for hvordan det skal gå med, sier politioverbetjent Svein Bjørn Losnegård, leder for ungdomsseksjonen ved Sentrum politistasjon.

Han sier at gutten er en enorm utfordring for politi og barnevern, men vil ikke kritisere barnevernet for at 14-åringen nok en gang har rømt.

- Må få hjelp

— De har utrolig store utfordringer. Vi må heller se på om barnevernet har nok ressurser. Denne gutten må få den hjelpen han trenger, og da kan vi ikke sitte å telle penger, sier Losnegård.

Etter en bølge med saker der barnevernsbarn var involvert, ble Barnevernet og politiet i mars enige om at det skulle innføres tiltak mot seks av de verst utsatte ungdommene. 14-åringen er blant disse.

— Dette er ungdommer som vi frykter kan miste kontrollen over seg selv og utføre enda mer alvorlige handlinger, sier Losnegård.

Joakim S. Enger Joakim S. Enger