Den 17 år gamle bergensjenten var på rømmen fra enbarnevernsinstitusjon i Hordaland. I slutten av august ble hun funnet druknet isjøkanten i Randaberg kommune utenfor Stavanger.

Det førte til at Fylkesmannen i Hordaland åpnet tilsynssakmot både barnevernstjenesten og helsetjenesten, som også var involvert. Nå erkonklusjonen klar.

— Vi har vurdert oppfølgingen fra de ulike instansene, menikke funnet brudd på barneverns- eller helselovgivningen i denne saken. Dettragiske dødsfallet kan ikke forklares med svikt fra tjenestene som fulgte oppjenten den siste tiden før hun døde, sier fylkeslege Helga Arianson.

- Ingen grunn til å kritisere

Fylkesmannen slår fast at barnevernstjenesten har fulgt oppplasseringen av jenten i tråd med forutsetningene i barnevernsloven, og atoppfølgingen hun fikk under plasseringen var forsvarlig.

— Vi ser heller ikke grunn til å kritisere institusjonen iforbindelse med at jenten rømte. Den avdøde har blitt ivaretatt på fagligforsvarlig vis også i helsetjenesten, der hun fikk behandling, sierfylkeslegen.

Politiets teori var at jenten trolig skled på en stein imørket og falt i sjøen. Hun skal tidligere på kvelden ha vært sammen med enannen jente i fjæresteinene ved Grødem i Randaberg. De to hadde haiket sammentil Stavanger.

Snakket med alle

Arianson sier det ligger en grundig vurdering bak dereskonklusjon.

I sin gjennomgang etter Ragnhild Embla Helsengreens dødkonkluderte Fylkesmannen med at ungdomssenteret ikke i tilstrekkelig grad haddegjort bruk av mulighetene for tvang som loven gir anledning til, for å holde15-åringen på institusjonen. Denne gangen har Fylkesmannen ikke funnet noe kritikkverdighos institusjonen jenten bodde på.

— Vi var ute før det var gått en uke, og snakket med alleinvolverte, også foreldre. Vi har gjort en veldig grundig og detaljertgjennomgang av det som har skjedd. Det er viktig i saker som er så alvorlig,sier Arianson.