Flere elever kom mandag denne uken fortvilet hjem fra Aurdalslia skole. De hadde fått vite om en sladrekonto på Instagram der de er hengt ut.

BT har snakket med to mødre ved skolen. Av hensyn til barna er det ingen av dem som ønsker å stå frem med navn eller bilde.

— Jeg synes dette er veldig trasig. Dette er slik som kan skape dårlig miljø på skolen. Noen kan også slutte å være med hverandre fordi de ikke vil bli stemplet. Det er veldig synd. Det er fælt at barn skal oppleve å bli hengt ut på denne måten. De skal ikke føle seg utrygge og være redd for å bli hengt ut, sier en av mødrene.

Det skal blant annet ha blitt lagt ut bilder av elever som blitt beskrevet som skolens mest grinete. Det skal også ha blitt skrevet flere graverende ting.

— Sånt er vondt for barn i en sårbar alder. Vi har hørt om dette fra forskjellige ungdomsskoler, men vi var ikke forberedt på at det skulle skje på barneskolen. Dette er en konto som er laget for å henge ut barn, sier den andre moren.

- Aldersgrensen er 13 år

Foreldre forteller til BT om barn som hadde «klump i magen» dagen dette kom opp. De visste at «hele skolen» snakket om dem.

— Jeg ble sint, disse barna er ti år. De skal ha lov til å gå på skolen uten å bekymre seg for at andre elever skal ta bilder av dem og legge det ut på internett og spre rykter. Det er helt galskap at de begynner når de er ti år, sier moren.

Skolen sier de tar saken svært alvorlig.

— Dette tar vi med lærere og dem på trinnet. Vi som skole liker ikke dette, og skal bistå foreldre å komme til bunns i saken, sier rektor ved Aurdalslia skole, Paal Nysæther.

Han er også opptatt av foreldrenes ansvar, og sier at skolens holdning er at elevene må forholde seg til aldersgrensen på 13 år i sosiale medier.

Nysæther liker ikke utviklingen.

— Det er en svært uheldig tendens. Denne utviklingen får nok større konsekvenser enn folk flest aner, tror han.

Han påpeker at det ikke bare er Instagram og Facebook som er utfordrende, men også diverse spill der det finnes chattefunksjon.

— Dette blir ekstra mobbearenaer, og det er viktig at foreldre tilegner seg kjennskap og kunnskap om det, sier Nysærther.

NRK-serie kan ha inspirert

Foreldre BT har vært i kontakt med nevner blant annet serien Jenter på NRK-super som noe som skal ha inspirert barna. Det har tidligere vært skrevet om at skoleelever skal ha fått inspirasjon til å lage slike kontoer nettopp på grunn av denne ungdomsserien.

Her blir nemlig elever ved den fiktive Sand skole hengt ut på en anonym Instagram-konto; «Sandheten». Slike kontoer skal finnes fra skoler over hele landet. Mange av disse kontoene er nå stengt, og bilder slettet. Serien handler om nettvett.

— Vårt mål med serien er jo å hjelpe unge til å bli dyktige nettbrukere. Historien i vår serie har vært viktig å lage fordi vi visste at slikt som dette eksisterte. Det gjør jo dette spesielt leit, sier NRK Super-sjef Hildri Gulliksen.

Hun ser utfordringen.

— Jeg tror nok at folk har rett i at det har hatt en viss en effekt. Vi har vært inspirert av virkeligheten, så har kanskje virkeligheten blitt inspirert av oss igjen, sier hun.

Da de forsto at barn og unge tok etter serien, valgte de å tydeliggjøre manuset og skrive om en del. Hun som sto bak kontoen i serien, er blant annet blitt avslørt.

— Det skal ikke være tvil om at vi ønsker å vise at det ikke lønner seg å ha slike kontoer. Det er ikke god oppførsel, rett og slett. Vi prøver å snu denne trenden. Det er mange som må ta ansvar. Nettmobbing startet ikke med denne serien, og det kommer heller ikke til å slutte med den.

Kontrollspørsmålene

Tone Loftesnes Kornli er leder for ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon. Hun understreker at det er viktg å ha en god dialog med barna tidlig, og opparbeide tillit.

— På samme måte som du skal spørre om de har hatt det fint på skolen, må du spørre hvordan det er på nettet og om de har fått seg nye venner på nettet, mener hun.

— Er de andre barna snille med hverandre i kommentarene, eller har barna opplevd noe de har reagert på? Har de sett ekle bilder eller ting de ikke forstår? På den måten forsøke å opplysninger om nettkulturen, sier Loftesnes.

Hennes tips er også at barna har lukket profil, og at de slår av funksjonen der man kan se hvor bildet er tatt. De bør også unngå å bruke fullt navn på profilen sin, slik at de ikke er så lett å søke opp.

Hun ber voksne lære barna å stille seg følgende kontrollspørsmål:

  • Kan noen bli lei seg?
  • Hvordan hadde du følt det selv om noen gjorde dette mot deg?
  • Hva gjør man dersom noen på nettet som de ikke kjenner spør hvor gammel de er?
  • De må spørre barna om de kunne hengt kommentaren eller bildet de vil poste opp i klasserommet slik at alle kan se det. Er svaret nei, er det kanskje ikke greit å gjøre det på nett heller.