GURO ISTAD

Trygt på farfar Reidar Solemdals fang sitter Arianne Gjerde Solemdal (3). Hun er akkurat ferdig med å synge for de 125 eldre som er på besøk på Lysekloster barnetun.

Nå står førsteklassing og storebror Steffen (6) på scenen og både synger, leser dikt og holder lys. Farmor Turid vinker ivrig fra salen. Neste ut er eldstebror, Sindre (9).

«Dippido, dippido...»

I rød genser med hjerter i glitter, er Arianne prinsessen på farfars fang. Hun smiler sjenert mot fotografen, men synes det er tryggest å tie stille. Helt stille. Hun har tross alt nettopp sunget hele tre sanger på scenen. Sånt blir man sliten av.

— Hvor gammel er du?

Taushet er gull, men det kommer tre fingrer sakte opp fra Adriannes hånd.

Sammen med resten av Lysekloster barnehage har hun sunget «Hei, hei, god dag på deg» - med det gøyale refrenget «dippido, dippido, dippido...» - «Tenn lys» og «Et barn er født i Betlehem».

— Sant du var flink? sier bestefar og gliser ivrig til barnebarnet.

Hun bekrefter i hvert fall at hun har øvd både mye og lenge til denne dagen.

Fest for hele bygden

Hvert år trommer Lysekloster barnetun (barneskole og barnehage i ett) sammen til stor førjulsfest. Sjetteklassingene ved skolen står for pynting, baking og servering, mens de andre barna sørger for underholdning.

— Vi kunne nesten hatt bryllup her, skryter rektor Elsie Grotle av sjetteklassingene ved skolen. De unge kokkene og servitørene har nemlig lagt ned mye arbeid i denne festen, som har vært tradisjon fra begynnelsen av 1980-tallet.

— Vi har prøvd å finne ut når det startet, men det er så lenge siden. Det var i hvert fall da bygningen her var ganske ny, mener Grotle.

Alle pensjonister i bygden er invitert. Både besteforeldre og andre eldre får høytidelig innbydelse i posten hvert år.

— I år er det 125 stykker her. I fjor hadde vi besøk av 135, forteller Grotle.

De aller fleste eldre har vært her før. De vet at de får kaker og kaffe bakt av elevene, men hva som skal skje på scenen er en hemmelighet før underholdningen er i gang.

— De ville ikke fortelle meg det i går, sier Margit Sjøbø. Hun har tre barnebarn ved Lysekloster barnetun. To på skolen og ett i barnehagen.

— Det er en hemmelighet, bekrefter Arvid Søvik. Også han har to barnebarn på skolen, og har vært her tidligere år også.

Så sitter de to, da, og 123 andre eldre, mellom lilla lys og servietter og hvite duker, og venter i spenning på å få se sine barnebarn eller nabobarn underholde. Så er det i gang. Og før de små får synge av hjertens lyst og full hals, innleder en sjuendeklassing med en prolog:

«... så kan dere ete og drikke litt, så kjem kanskje barnebarnet ditt...».