Det kom frem på en pressekonferanse i Rådhuset i ettermiddag, på dagen to år etter at kommunen ba om en uavhengig gransking av forholdene ved bergenske barnehjem fra 1954 til 1980.

Og de satt der alle sammen. Byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen, ordfører Kristian Helland, gruppelederne for partiene i byrådet. Med pårørende og et samlet pressekorps i salen.

Midt i valgkampen var de politiske frontfigurene samlet på et brett. For å vise at hele det politiske Bergen er enige. Barnehjemsbarna skal få økonomisk hjelp, uten å slippe opprivende rettssaker og en ny runde med grufulle detaljspørsmål.

Finjusen settes til side. Foreldelsesfrister settes det strek over.

«Dette er vi enige om. Dette får vi til. Dette handler ikke om politikk. Vi ønsker å komme med en uforbeholden beklagelse, og ta et moralsk ansvar», lyder det samstemte omkvedet.

1725.000 kroner

Maksbeløpet til barnehjemsofrene settes til 725.000 kroner. Det samme som to kvinner fra Morgensol fikk etter å ha inngått rettslig forlik med Bergen kommune. Og over en halv million kroner høyere enn det staten til nå har gitt i liknende saker.

Det er helt uklart hvor mange som kan komme til å søke om billighetserstatning fra kommunen. Trolig kan det dreie seg om opp mot 100 personer.

— Hvor mye dette vil koste, vet vi ikke. Men det kan bli opp mot 50 millioner kroner, understreker Strøm Erichsen.

For en kommune på den økonomiske felgen, blir dette et budsjettløft uten like.

Like fast bestemte på å gjennomføre erstatningsordningen, ja like enige er bergenspolitikerne om at staten må på banen. Høyt.

— Staten har et helt soleklart ansvar. Det var staten som førte tilsyn med barnehjemmene. Det er helt urimelig om vi ikke får drahjelp, sier RVs Torstein Dahle.

— Det er helt selvsagt at staten skal bidra, mener Høyres byrådslederkandidat, Monica Mæland. Men hvor stor del av regningen staten tar, er helt uavklart.

— Vi er i dialog med barne- og familieminister Laila Dåvøy, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Frist til neste år

Alle søkere kommer til å få en individuell behandling av en egen gruppe som skal vurdere kravet.

— Erstatningsordningen vi har samlet oss om, forhindrer ikke de som ønsker det fra å gå til rettslige skritt. Men vi tror det er svært viktig for mange å slippe å gjenoppleve grufullhetene i en rettssal, sier byrådsleder Strøm-Erichsen.

Fristen for å søke erstatning går ut ved 31. desember neste år.

I juni la et granskningsutvalg frem en rapport som slaktet barnevernet i Bergen i årene 1954 til 1980. Rapporten bekreftet groteske historier som barnehjemsbarn tidligere har fortalt til Bergens Tidende.

Den over 300 sider store rapporten var dyster lesning om seksuelt misbruk av barn, mangel på mat, klær, omsorg og varme.

Rapporten anslår at det kan ha bodd rundt tusen barn på barnehjemmene i Bergen i denne perioden. 92 av dem har forklart seg til granskingsutvalget.

PS! Det er oppretten en kontakttelefon på Legevaktsentralen for dem som ønsker å ta kontakt i helgen. Nummeret er 55 56 87 60/55 56 87 61. Fra mandag 8. september vil henvendelser i kontortiden bli ivaretatt av Byrådsavdeling for helse og bydeler, telefonnummer 55 56 91 41/ 55 56 90 20.

GLAD: Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk klem av en av barnehjemsofrene etter å ha presentert erstatningspakken i dag.
FOTO: TOR HØVIK