Mandag fortalte oppvekstbyråd Hans-Carl Tveit (V) elever og foreldre ved Kronstad skole at de ikke trengte å frykte nedleggelse. I går kunne han berolige alle andre som står klar med aksjonsgrupper, paroler og flygeblad.

— Det blir ingen nedleggelser så langt vi kan se, det vil si de neste fire årene. Vi vil opprettholde en struktur med nærskoler, lover Tveit.

En av skolene som kan puste lettet ut, er Løvås skole i Fyllingsdalen. Da skolebruksplanen ble lagt frem i april, var det meningen å legge ned Løvås som barneskole. I stedet skulle bygningen brukes til å undervise fremmedspråklige, siden Nygård skole i sentrum skal selges.

Kulturhus og skole

Nå har byrådet ombestemt seg. Løvås blir beholdt som en liten barneskole, med rundt 30 elever på hvert trinn. Det ledige arealet skal brukes til å bygge et etterlengtet kulturhus for bydelen.

— Det høres ut som en god løsning. Jeg må vite mer før jeg uttaler meg helt sikkert, men det er i hvert fall mye bedre enn da de ville legge oss ned og sende elevene over trafikkerte veier, sier rektor Kari Løvby Jørgensen ved Løvås skole.

Hun har akkurat fått den gode nyheten på e-post når BT snakker med henne. Tanken på å dele hus med bydelenes nye kulturhus synes hun er spennende.

— Rett over gaten ligger Fyllingsdalen Teater, og Løv-Ham planlegger idrettspark like i nærheten. Det kan bli et spennende område. Kanskje vi kan bli en skole som har spesiell vekt på kultur, drømmer hun.

Spleiser på regningen

Andre skoler med ledig areal får inn barnehager eller annen kommunal virksomhet. Slik får Tveit dyttet regningene over på andre budsjett, og slipper å legge ned skoler.

— Bygningskostnadene fordeles på flere etater. Da får vi kuttet ned på en stor utgiftspost, forklarer Tveit.

— Men dere går glipp av besparelser til lærere og administrasjon som nedleggelser ville utløst?

— Det betyr ikke så mye i den store sammenhengen, svarer byråden - som i sin tid gikk til valg på at ingen skoler skulle legges ned. Nå har han fått gjennomslag i byrådet.

Når det gjelder skolene som har for lite areal, vil kommunen bøte på det med midlertidige paviljonger. Flyttbare brakker vil ta unna for topper i elevtilstrømningen.

I vår hadde byrådet store vyer for en ny barneskole på Møhlenpris. Planen var å bygge en helt ny skole i tilknytning til Vitensenteret. Det sa grunneierne nei til, og nå er hele prosjektet skjøvet ut i tid.

— Vi sysler med planer om å bygge nytt på kaien nedenfor skolen, men det vil ta tid å få avklart dette, sier Tveit.

Høvik, Tor