(Debatt nederst på siden)

Barnehagen blir 240 kroner billigere

Nyslått byråd for barnehagene, Anne Gine Hestetun, kommer med sin første gladmelding: Fra 1. august kutter hun barnehagesatsene.

GUNNAR WIEDERSTRØM Gunnar.wiederstrom@bt.no

— Alle med barn i kommunale barnehager får redusert prisen med 240 kroner måneden, lover Hestetun.

Brutto inntekt Gammel sats Ny sats 235.000 og over 3110 2870 185.000-235.000 2640 2400 150.000-185.000 1710 1470 0-150.000 930 690

Lørdag var Anne Gine Hestetun sammen med byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen hos barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim. Ekstrabevilgningen til barnehagene som Stortinget vedtok i revidert nasjonalbudsjett, skal i sin helhet komme foreldrene til gode.

— Det er utrolig viktig at en så stor by som Bergen følger opp våre bevilgninger med å kutte tilsvarende i barnehagesatsene, sier Orheim. Ber foreldre presse påHun trenger gode nyheter på det området. En rekke store kommuner landet over har nemlig meddelt at det ikke er aktuelt å kutte prisene.- Vår intensjon har hele tiden vært at dette skulle komme foreldrene til gode. Min oppfordring til foreldrene er at de må legge press på sine kommuner for å sikre at pengene faktisk går til å redusere satsene, sier barne- og familieministeren.

I disse dager avslutter hun arbeidet med å vurdere hvordan regjeringen skal sikre at den videre opptrappingen av statstilskuddet til barnehager fører til billigere barnehager.

— En av de tingene vi vurderer er øremerking, men vi har ennå ikke bestemt oss.Byrådsleder Strøm-Erichsen sier møtet med barne- og familieministeren var lenge planlagt. Hun avviser at byrådet med denne beslutningen har ønsket å gi regjeringspartiet en håndsrekning i en situasjon med sviktende oppslutning om Arbeiderpartiet.

- Ikke valgkamp - Dette har ingenting med valgkampen å gjøre. Vi følger bare opp tidligere vedtak.

Vår satsing på reduserte barnehagesatser og full barnehagedekning skulle ses i sammenheng med de statlige tilskuddene. Når de øker skal vi redusere barnehagesatsene, sier hun.

— Hva med de private barnehagene?

— De får det samme økte statstilskuddet, og jeg håper de følger opp med å redusere prisene tilsvarende. 240 kroner i reduserte barnehagesatser betyr 2640 kroner på årsbasis.

— Vi kutter samme beløp for dem som betaler høyeste sats og for dem som betaler minst. Det sikrer en sosial profil, sier Anne Gine Hestetun.

Hvor mye bør vi betale? Sverige innfører maksimalpris på barnehage til neste år: 1140 kroner måneden. Hva bør foreldrene betale i Norge? Delta i debatten!