• Den er ikke våres. Den er bare på besøk, sier vesle Anine. Barnehagen hennes er blitt hjemsøkt av kunst.

I et monter i et hjørne av Tatt av vinden barnehage på Nattlandsfjellet ligger en helt spesiell sort dronningkrone. Den er laget av bly, voks og betong, pyntet med steiner hentet fra innmaten av datamaskiner, videospillere og kameraer. Foran monteret står en gjeng glade barn, noen med selvlagete kroner på hodet.

— Er du en liten prinsesse? spør vi en av dem, Anine på fire år.

— Nei, jeg er en stor prinsesse, svarer hun.

Vandrende utstilling

I en uke har barnehagen hatt besøk av dronningkronen, som er laget av kunstner André Steenbuch Marandon. Sammen med konen Annette Marandon utgjør han kunstpilotene, som, i samarbeid med Barnas Hus, står bak den vandrende kunsten. Meningen er at barna skal få et mer nyansert bilde av kunst, ved å oppleve den i deres eget hverdagsmiljø.

— Vi har fått en veldig entusiastisk mottakelse fra barnehagene, sier Annette Marandon. Forrige uke var kronen på besøk i Senterhagen barnehage i neste uke vandrer den videre til Hellebakken barnehage, som for tiden holder på å lage et helt eget rom til dronningkronen. Leker kronprinsparet

På veggene i Tatt av vinden barnehage henger collager med avisutklipp av kongelige fra hele Europa og flotte tegninger av slott og prinsesser. - Det har vært veldig spennede, forteller barnehagebestyrer Anneke Schancke Nielsen.

— Vi har fortalt eventyr og tegnet og hatt hemmeligheter, fortsetter hun.

I dag er det full baluba i barnehagen med foreldrebesøk og loddtrekning. Foreldrene er med både for å feire Verdens barnedag med loddtrekning og innsamling av penger til et barnehjem i Aserbajdsjan og for å få høre om kunstprosjektet.

— De har vært veldig opptatt av dronningkronen hele uken og lekt Haakon og Mette Marit til den store gullmedaljen, ler en av mødrene, Ingrid Rygg Johnsen.

SMÅ DRONNINGER. Tiril Tresselt og de andre barna i Tatt av vinden barnehage har hatt kronekunst på besøk hele uken. – De tror den må være veldig gammel, siden den er sort og ikke i gull, forteller barnehagebestyrer Anneke Schancke Nielsen.
FOTO: ROAR CHRISTIANSEN