Knapt fem uker tok det fra første møte mellom Barnebygg AS og Os kommune til byggestart på Kuventræ. Det er kommunal saksbehandling i ekspressfart. I september skal barnehagen stå ferdig med plass til rundt 160 barn.

— Vi hadde første møte 15. februar. Fredag 17. mars ble det rammetillatelse gitt, og mandag denne uken startet arbeidet på tomten, sier en tilfreds ordfører i Os, Terje Søviknes (Frp).

— Vi har holdt på siden 1992 og bygget rundt 150 barnehager i Norge. For oss er dette saksbehandlingsrekord, sier en minst like fornøyd byggherre, prosjektleder Jarle Nilsen i Barnebygg AS.

- Bergen på bånn

Erfaringene fra Bergen er ganske annerledes. Høsten 2004 kjøpte Barnebygg en tomt ved Rå skole i Bergen. Planen var å bygge to store barnehager med til sammen 220 barn.

— Siden den gang har det vært en sammenhengende negativ opplevelse, sier Nilsen.

To og et halvt år senere er ikke en spade stukket i jorden. Tomten må omreguleres fra friområde. Kommunen og fylkesmannen strides, og saken går nå til Miljøverndepartementet. Kontrasten til Os er slående.

— For oss er Os kommune nummer én og Bergen helt på bånn, lyder dommen fra Nilsen og Barnebygg.

Os-ordfører Søviknes mener kommunene bør lete opp tomter som ikke krever tunge omreguleringsprosesser. På Kuventræ var løsningen enkel.

— Tomten er regulert til næringsvirksomhet. Her er det en privat barnehageutbygger som er interessert. Det er næringsvirksomhet, slår Søviknes fast.

Ber om tålmodighet

Oppvekstbyråd i Bergen, Hans-Carl Tveit (V) mener saken illustrerer tomteproblemet i Bergen.

— Vi opplever slike utfordringer stadig vekk, ikke bare på Rå, sier Tveit.

Han viser til at fylkesmannen ofte har innsigelser og at naboer protesterer mot utbygging.

— Det er jo en demokratisk rett å påvirke det som skjer i nærområdet, men det gjør at ting tar lang tid.

— Hva skal til for å få bukt med problemet?

— Vi må bare ha tålmodighet. Det bygges nye barnehager jevnt og trutt. Vi holder unna veksten i køen, men vi klarer foreløpig ikke å kutte den.

ARNE NILSEN