— Jeg var opptatt av å redde ungene, så jeg fikk ikke tatt et bilde av krokodillen som pilte mellom bena på dem. Heldigvis tok den ikke et glefs, sier pedagogisk leder Jan Blom-Pettersen i Nykirken barnehage til bt.no.

Den dramatiske episoden skjedde litt etter klokken 10 tirsdag formiddag. 17 barn fra barnehagen besøkte Akvariet da en krokodille plutselig stakk av fra buret sitt.

— Det var en filippinsk krokodille, som kan bli opptil tre meter lang. Denne var godt og vel én meter. Den går under betegnelsen «ganske farlig», forteller Blom-Pettersen.

- Bet i støvelen

Ett av barna har fortalt at krokodillen bet i støvelen hennes.

— Men vi har ikke funnet noe merke, så det vet vi egentlig ikke, sier Blom-Pettersen.

Den pedagogiske lederen sier at de fleste barna synes det hele var spennende, kanskje med unntak av de tre som havnet midt i reptildramaet.

— Det er jo klart at dette kunne gått langt verre, sier Blom-Pettersen.

«Se, der er en krokodille»

Det var ved 10.15-tiden at de rundt ti barna fra barnehagen plutselig ramlet over en krokodille på rømmen. De hadde sett pingvinene, selene og fiskene, og turen var kommet til reptilavdelingen.

— «Se, der er en krokodille», sa plutselig et av barna. Da jeg så den selv, måtte jeg sjekke at det ikke var synsbedrag. Det var veldig ubehagelig, sier barnehageassistent Lisen Quandt til bt.no.

Men både voksne og små holdt hodet kaldt i den spesielle situasjonen. Quandt skryter av barna, som var flinke og rolige og kom seg unna uten store tumulter. Etter noen minutter ble området sperret av.

— Krokodillen bare lå der på gulvet og var ganske rolig - det var verre med meg, sier hun.

Klatret løs

Selv om barna holdt seg rolige under selve opptrinnet, var det høyt volum blant oppspilte små etterpå.

Direktør Kees Oscar Ekeli ved Akvariet i Bergen bekrefter episoden.

Ifølge Akvariet-sjefen har krokodillen rett og slett klatret over gjerdet.

(Saken fortsetter under videoen)

— Dette skyldes en krystallklar feilvurdering fra vår side. Vi har undervurdert krokodillens evne til å klatre i gitteret. Nå bygger vi fysiske tak over alle krokodillene - nettingen vi har hatt er tydeligvis ikke nok, sier Ekeli til bt.no.

Erlend Langeland Haugen

Fakket krokodillen selv

Det var direktøren selv som fakket krokodillen, som er cirka én meter lang, inkludert halepartiet.

Ekeli dynket en genser i vann og kastet den over krokodillens hode, før han tok tak i den og holdt den fast.

— Da visste vi ikke hvor den kom fra eller hvordan den hadde funnet veien ut. Jeg fikk bare høre at en krokodille var løs.

— Hvor farlig er den?

— Den er jo en liten krokodille. Men om den biter, kan du ende opp på legevakten for å sy, sier Ekeli.

Akvariet skal nå gjennomgå alle risikoanalysene på nytt. Ifølge Ekeli kan de ha konsentrert seg for mye om de store og farlige krokodillene, uten at det er noen unnskyldning:

— Vi planlegger for det utenkelige. Når det da skjer, er det vi som ikke har vært flinke nok. Det skal være 100 prosent sikkert å være på Akvariet, og vi vil jobbe mye for å gjenopprette den tilliten hos publikum. Den garantien skal vi gi, sier direktøren.

Rune Nielsen
Akvariet
Rune Nielsen
Erlend Langeland Haugen