Mannen ble dømt til fengsel i 3 år og 9 måneder i Bergen tingrett i fjor sommer. Han ble også dømt til å betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning. Mannen anket, men ble også dømt i Gulating lagmannsrett, som legger til grunn det som Bergen tingrett beskrev i sin dom.

— Min klient er uenig i og skuffet over dommen, men vi må ta den til etterretning. Vi vil vurdere anke, sier forsvarer Thomas Randby.

Det var vinteren 2013 at kvinnen hadde invitert flere personer til vorspiel. En venninne av henne kom. Deretter kom tre mannlige kolleger av venninnen til vorspielet. Stemningen var god, ifølge dommen.

- Måtte ta et nei for et nei

Alle ble beruset og en av mennene så full at han sovnet. Planen var at de skulle reise til byen og drosje ble bestilt, heter det i dommen.

Før drosjen kom var den nå dømte mannen inne på husvertens soverom med henne. Han tok henne på låret, men hun sa nei. Hennes venninne kom inn på soverommet og sa at han måtte ta nei for et nei, ifølge dommen.

De to kvinnene og en av mennene dro med drosje til byen. Den barnehageansatte og en av de andre mennene ble igjen i kvinnens leilighet, sistemann var for full til å gå ut. Da kvinnen kom hjem til sin leilighet, fant hun han sovende på gulvet og den nå dømte mannen i hennes seng.

Våknet alene

Hun la seg i sengen, og på et tidspunkt kom mannen fra gulvet opp i sengen, fremgår det av dommen.

Ifølge dommen la den barnehageansatte hånden på kvinnens lår, men ble avvist tre ganger. Til slutt holdt hun hånden hans fast og sovnet. Neste morgen våknet hun ved 10-tiden alene i leiligheten.

Hun forsto at en av mennene hadde hatt samleie med henne mens hun sov. Saken ble politianmeldt. Begge mennene nektet for at de hadde forgrepet seg på kvinnen. Det ble imidlertid funnet DNA-spor i kvinnens truse fra den ene.

— Unteressert i seksuell kontakt

«Etter at tiltalte ble kjent med denne DNA-analysen erkjenner han å ha hatt samleie med fornærmede denne natten, men mener han ikke kan dømmes som beskrevet i tiltalebeslutningen. Det er ingen som vet sikkert hva som skjedde og det er flere mulige forklaringer for hva som skjedde. Det er følgelig ikke sikkert at dette er en såkalt sovevoldtekt», heter det i dommen.

«Lagmannsretten finner det bevist at fornærmede, før hun sovnet og etter at tiltalte hadde vært pågående og befølt henne blant annet på brystene og i skrittet, gjorde det helt klart for tiltalte at han måtte gi seg, og at hun ikke var interessert i seksuell kontakt», heter det i dommen.

Retten reduserte tingrettens straff med tre måneder fordi saksbehandlingen hadde vært lang. Han må også betale kvinnen 150.000 kroner i erstatning.

Forsvarer Randby ønsker ikke å kommentere om hans klient fortsatt arbeider i barnehage. I barnehageloven paragraf 19 heter det at personer «som er dømt for seksuelle overgrep mot mindreårige er utelukket fra fast eller midlertidig ansettelse i barnehager. I andre tilfeller må konsekvensene av merknader på politiattesten vurderes i det enkelte tilfellet.»

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen har ikke finlest dommen og avstår derfor å kommentere den. Det har ikke lyktes BT å få kommentar fra kvinnes bistandsadvokat.