Tenk deg at du kommer trøtt og sliten til barnehagen etter en lang dag på jobben. Du henter barn og får samtidig utlevert den varme middagen du har bestilt. De skitne klærne du leverte i går er klare, nyvaskete og tørre.

Dette er noen av tjenestene Åstvedt barnehage ønsker å tilby foreldre.

Satser på omsorg

Da barnehagen åpnet i går var det syv taler, juksesjampanje og kanapeer til de inviterte. Barnehagen vil i løpet av de nærmeste ukene sende ut spørreskjema til foreldre for å kartlegge ønsker og behov.

— Vi kan tilby en rekke tilleggstjenester, og skal la brukerne få være med å avgjøre hvilke, sier forretningsutvikler Ingjerd Morland Nettestad i Åstvedt AS.

Bedriften driver i dag med blant annet transport, kantinedrift, renhold og industri. Nå satser de også på helse og omsorg med åpning av barnehage med plass til 60 barn. Målet er raskt å utvide til 100-150 plasser.

Barnehagen hadde 160 søkere til de 60 plassene. 42 av plassene er for barn mellom 0 og 3 år.

— Køene for storbarnsplasser vil bli mindre, og etter hvert kan gjerne foreldre velge blant flere tilbud. Derfor er det viktig å være markedsorientert, tror Nettestad.

- Må spesialisere seg

Oppvekstbyråd Hans-Carl Tveit mener konseptet til den nye barnehagen er interessant. Han tror at barnehager etter hvert som full barnehagedekning nås, må spesialisere seg og markedsføre seg for å gjøre seg interessante for foreldre.

— I dag er mange foreldre glade bare de får en barnehageplass. Men etter hvert som målet om full barnehagedekning nås, vil det tilbudet som barnehagen gir bli viktigere og viktigere. Noen vil for eksempel legge fokus på kunst og musikk, andre på friluftsliv, sier oppvekstbyråden.

Barne- og familieminister Laila Dåvøy er opptatt av at barnehager utvikler tilbud i samråd med foreldre.

— Mangfold er viktig i barnehagesektoren. Foreldre er opptatt av kvalitet, og det er viktig at de føler de får sine behov dekket, sier Dåvøy.