Elisabeth Langeland Matre har to barn på tre og fem år i Montana barnehage. I mars skal barnehagebarna flyttes over til den nybyggede Sollien barnehage, men Matre og andre foreldre er svært skeptiske. Årsaken er et 70 meter høyt stup som grenser like till uteområdet der barna leker. Kun et nettinggjerde på om lag 120 centimeter skiller barnehagen fra den bratte skrenten.

— Med det gjerdet som er der nå, vil jeg ikke sende Petter i barnehagen, men heller holde ham hjemme. Han bruker fem sekunder på å klatre over et sånt gjerde, sier Elisabeth Langeland Matre om sin tre år gamle sønn som går i barnehagen med sin søster på fem år.

— Vi stoler veldig på de ansatte og både bygget og uteområdet er veldig fint. Men det hjelper ingenting. De ansatte er også veldig bekymret for å ha ansvaret for barna slik gjerdet er nå, sier hun.

- Klump i halsen

Også tobarnsmor Beate Kathrine Aasheim Moe er bekymret.

— Jeg har ikke noe annet alternativ enn å sende ungene i barnehagen, selv om det blir med en stor klump i halsen, sier hun.

Moe forteller at foreldre har tatt opp inngjeringen og sikkerhet flere ganger med barnehagebestyrelsen, som skulle ta det videre med Bergen kommune.

— Vi er skuffet over at kommunen lar det stå sånn. Alle som ser gjerdet og stupet ser hvor farlig dette er, sier Moe.

- Forstår foreldrene

Barnehagebestyrer Bjørg Askildsen understreker at Sollien barnehage ennå ikke står ferdig, og at saken om gjerdet ikke er avgjort.

— Vi overtar barnehagen 12. februar, og foreløpig skal vi inn 10. mars. Men alt er ikke ferdig, og disse datoene kan endres underveis, sier Askildsen, som er kjent med problemet.

— Jeg forstår foreldrene, og har samme interesse som dem. Det har kommunen òg. Alle ønsker sikkerhet, det er klart, sier hun.

Men barnehagebestyreren vil ikke kommentere om de har tatt problemstillingen videre til kommunen.

— Det jeg kan si, er at dette blir jobbet med, sier hun.

Ikke endelig godkjent

Leder for fagavdeling for barnehage og skole i Bergen kommune, Marianne Boge, kjenner ikke til denne spesifikke saken.

— Jeg kan ikke kommentere, for dette er ikke mitt ansvar før barnehagen er endelig godkjent, sier Boge.

Siden Sollien barnehage er under utbygging for øyeblikket, er det Etat for utbygging som har ansvaret for sikkerheten.

— Det vi er som eier prosjektet, så det er vårt ansvar. Men gjerdet er innenfor regelverket, sier Jarle Kvalvik, direktør i Etat for utbygging.

Kvalvik opplyser om at han ikke har hørt om saken før BT kontaktet han.

— Vi må få tid til å vurdere denne saken. Men vi vi hører innspillene fra foreldrene og vil se om vi skal iverksette ytterligere tiltak, sier han.

BRATT NED: Slik ser det ut på baksiden av nye Sollien barnehage. Barnehagebarna i Montana barnehage skal etter planen flytte hit tiende mars i år.