Askøy er den av Hordalands kommuner som har flest barn i aldersgruppen 0-10 år. Det kan se ut som askøyværingene stadig «ligger seg sammen og gjorr nokke» — i tillegg til at de får god hjelp av økt tilflytting.

Vi har en enormt ung befolkning. Det er en ressurs for hele samfunnet

Knut Hanselmann, ordfører

Rekordstort fødselsoverskudd

Fødselsoverskuddet i kommunen var i fjor på 264 barn. Det er det høyeste tallet som har vært registrert de siste 50 årene.

Mens det i Bergen var rundt åtte prosent av befolkningen som utgjorde aldersgruppen 0–10 år i 1998, var antallet sunket til under sju prosent i 2010.

I Askøy derimot, har andelen barn under ti år økt kraftig i samme periode.

Ordfører Knut Hanselmann synes det er kjekt å være ordfører i en kommune som vokser så voldsomt. Fødselsoverskudd på 264 er historisk.

— Det er fantastisk at vi har en sånn stor vekst. Gjennomsnittsalderen i Askøy kommune er 34,7 år, så vi har en enormt ung befolkning. Det er en ressurs for hele samfunnet, sier ordføreren.

Det er dessverre ikke sånn at vi føler oss privilegert fordi vi bor på Askøy Frode Hatten, tobarnsfar

Full barnehagedekning

Hanselmann er mest fornøyd med at kommunen har klart full barnehagedekning.

— Det er bra, der har vi klart å henge med i utviklingen. Litt verre er det med skolene, der er det fullt og vi henger nok litt etter, sier han.

Kommunen investerer 300 millioner kroner i ny barne- og ungdomsskole på Fauskanger og en ny ungdomsskole på Kleppestø, for å ta unna elevveksten. I tillegg skal barneskolene på Tveit og Florvåg utvides, men det blir først på 2011-budsjettet.

— Vi har mange idrettsanlegg og et rikt kulturliv her på Askøy, og vi forsøker å aktivisere de unge. Her er faktisk 1000 smårollinger som spiller fotball, sier Hanselmann.

En av familiene som har bidratt til å øke den yngste delen av befolkningen, flyttet til øykommunen fra Bergen, da de fant drømmetomten i 2004. Ingvild og Frode Hatten har i dag tre barn i alderen 21 måneder til 8 år.

Ikke bare fryd og gammen

Askøy kommune vokser raskt. Familien Hatten på fem trives godt i byggefeltet som har mange barnefamilier. Men de må i bil så snart de skal til barnehage, skole eller fritidstilbud.

— Ingen tør å slippe ungene ut i veien alene, verken til fots eller på sykkel, sier Frode.

Han synes ikke det er bare enkelt å bo i en kommune som han mener sliter med å løse oppgavene sine i samme høye tempo som veksten er. Han mener infrastrukturen er et eksempel på det.

— Vi må kjøre tre kilometer på en forferdelig vei når vi skal benytte oss av fritidstilbud og annet. Den er smal og svingete og uten alternativer, sier han.

Frode tør ikke tenke på all kjøringen fem år frem i tid, når alle barna skal til ulike aktiviteter. De har allerede startet samkjøring med andre. I tillegg er kapasiteten ved fritidstilbudene sprengt, sier han.

— Det er dessverre ikke sånn at vi føler oss privilegert fordi vi bor på Askøy.

Mange utfordringer

Ordføreren forstår Hattens frustrasjon over dårlige veier. Askøy har lenge vært en vekstkommune, og en del av årsaken er at broen ble nedbetalt for fem år siden og at det ble slutt på bompengene. Men nå går det mot nye bompengeår for askøyværingene.

— Veiene her ute har ikke fulgt med i tiden i det hele tatt, sier Hanselmann.

Øykommunen har ingen gjennomgangstrafikk og har ingen andre å dele samferdselsregningene med.

— Vi har ti veiprosjekter som vi må ta, og de utgjør et udekket behov på én milliard kroner.

For å få dette til skal innbyggerne igjen betale bompenger. Ca. 15 kroner må de punge ut med, men bare én gang for dagen i en periode på ti år. Frp-ordføreren var spent på hvordan akkurat det ville bli mottatt. Han har fått mer kritikk fra partikolleger enn fra den jevne askøyværing.

— Jeg var spent, men har inntrykk av at befolkningen har akseptert det, sier Hanselmann.

Liker seg godt

Håkon Granheim flyttet til Askøy i 1991. Med nyfødte Oscar Johan og samboeren Lise Marie Heltne er han nå i ferd med å være en av mange familier som bidrar til befolkningsøkningen i Askøy kommune.

— Vi bor her fordi vi liker oss veldig godt her. Vi har familie rundt oss, og har nærhet til sjø i nabolaget, sier Håkon Granheim.

Han er ikke bekymret for Oscar Johan sin fremtid på øyen.

— Jeg har tro på Askøy i fremtiden, spesielt med tanke på skole og eldreomsorg. Kommunen tar nå ansvar ved å bygge ut både sykehjemmet i Kleppestø, og skolene har blitt bygget ut til en viss grad. Da jeg vokste opp var vi knapt ti i klassen på barneskolen, og nå er det to klasser med 30 på den samme skolen som jeg gikk, forteller han.

— Folk kan bosette seg her, samtidig som de har en jobb i byen. Du har nærhet til alt. Da er det mulig å få det til. Derfor tror jeg folk blir værende her.

- Tror du Askøy tåler befolkningsøkningen?

— Ja det tror jeg. Vi har god plass, sier familiefaren.

De har ingen planer å flytte på seg med det første.

— Jeg tror absolutt vi blir værende. Jeg har ingen andre steder jeg kunne tenkt meg å bo, sier Granheim.

Sysnpunkter? Del dem med leserne her.

AKTIV FRITID: Trebarnsfaren Frode Hatten (42) er på håndballturnering med de to eldste barna, Aksel (5) og Sigrid (8). FOTO: Tor Høvik
TRIVES GODT: Håkon Granheim bor på Askøy sammen med nyfødte Oscar Johan og samboeren Lise Marie Heltne. - Jeg har ingen andre steder jeg kunne tenkt meg å bo, sier familiefaren. FOTO: Geir Martin Strande