Barnas Byggeskole er et prosjekt fra NCC, hvor 50 barn mellom 8 og 12 år i Bergen og Oslo skal få snekre, legge asfalt, leke og bli interessert i byggfaget.

— Vi har en stor utfordring foran oss for å rekruttere folk innen byggfaget, og spesielt fagarbeidere, forteller Leif Sleire i NCC. - Vi håper at dette kan gjøre barna interessert i byggfag, og at de kanskje kan tenke seg å jobbe med det i fremtiden. Samtidig så er dette også en flott mulighet for barn av ansatte i NCC, som utgjør halvparten av deltagerne, til å få se hva det egentlig er foreldrene jobber med. Riktignok får de ikke jobbe ved siden av de største maskinene, men det ser det ikke ut til at noen har noe imot når de alle får plass oppå dem.

- Gleder meg hvert år

— Jeg gleder med til dette prosjektet hvert år, forteller Jan Ekeseth, til vanlig byggeleder i NCC, men altmuligmann på Byggeskolen.

— Dette er den eneste gangen gjennom hele året hvor noen faktisk hører etter hva jeg sier og behandler meg med respekt, påstår han.

Gapahuk til Alvøen Skole

I årets prosjekt blir det bygget en gapahuk som Alvøen Skole skal disponere. Gangstien bort til gapahuken blir gruslagt, og skoleplassen asfalteres. Her i Bergen har vi forsøkt å ha prosjekter i de forskjellige bydelene som kan være til nytte senere, forteller Leif Sleire.

— Vi har omtrent 12-13 voksne som holder på her sammen med barna, og vi har mer enn nok å holde fingrene i både med barn og bygging, forteller han. De store konstruksjonene på gapahuken har vi tre tømrere som setter opp i dag, og da får barna være med på grus og asfaltering i stedet, slik at vi unngår noen klemskader under byggingen av reisverket. Fredag skal gapahuken være ferdig og overleveres til skolen.

Vil lage vei

Selv om de store maskinene er spennende, er det småsnekringen som er mest populært blant deltagerne.

— Jeg fikk ikke bygget ferdig krakken min fordi det var en del som gikk i stykker, forteller Sander Sylta (8). - Men jeg har laget mitt eget spill, som jeg har malt.

Både Sander og Fredrik Svendsen (8) er enige om at de vil jobbe i NCC når de blir store, akkurat som foreldrene.

— Helst i NCC Roads, sier Sander.

Akkurat den fremtidsplanen kan innebære noen problemer, siden begge to synes asfalt lukter forskrekkelig vondt, mens de står og venter på tur til å sitte på asfalteringsmaskinen i skolegården.