Det ble en annerledes pressekonferanse i Nykirken. Barn som stilte spørsmål, prester som gjorde ablegøyer, kunstnere, skuespillere, og en viss biskop som satte seg beskjedent på en benk litt sånn ute på siden.

Ting har nemlig skjedd i Nykirken, og enda mer skal skje i tiden som kommer. Kirken på Nordnes er blitt barnas egen katedral, som et resultat av Barneåret i Bjørgvin bispedømme. Barn har smykket ut kirken, og aktivitetene for barn skal komme som perler på en snor.

Tusen barnehender

Fjerde— og femteklassinger fra Nordnes skole sitter på gulvet og snakker med prest Håkon Stornes.

— Går det an å gå i tårnet?

— Hva er den engelen?

— Synes du portalen ble fin?

Den høye kanten av tre som tidligere var mellom benkene og alteret er fjernet. Nå er det lettere å se for de små. Kirketårnet - et av byens høyeste - er åpnet for publikum, kjelleren med middelalderruiner likeså. Det er nok ikke bare byens yngste som vil finne dette spennende.

— Oj, der kommer biskopen! Han heter Ole og er sjefen min, sier presten Håkon.

— Kan han gi deg sparken?

— Håper ikke det, he, he.

På veggene henger fargerike ikoner, laget av barn. De store vinduene har fått glassmalerier, laget av barn. I taket henger drøssevis av fugler, også laget av barn. Elever fra mange skoler har vært involvert i prosjektet.

Nervøs biskop

— Jeg er skikkelig nervøs! Håper dere liker det. Kirken er til for barna, det er det viktigste, sier biskop Ole D. Hagesæther til de yngste. For to år siden begynte katedraldrømmen å ta form i biskopens hode.

Dette er bergenshistorie, kirkehistorie og kanskje til og med kulturhistorie, forteller biskopen. Ingen kirke i Norge har tidligere blitt omgjort til Barnas katedral.

Fra neste uke skal 1500 skoleelever få omvisning i katedralen. Den skal også åpnes for alle andre i adventstiden, og teaterstykket «Dans, Frans» skal vises i november og deler av desember.

«Dans, Frans» handler om Frans av Assisi, er nyskrevet av Anne Helene Søyseth og fremføres av Dukkenikkerne. I morgen klokken 18 er det urpremiere.

— Her skal dere få en smakebit, men vær tålmodig. Det er to hele dager igjen til premieren, så det kan være vi tabber oss ut ... og der har jeg allerede tabbet jeg meg ut, sier Søyseth og får ikke helt til å sette på musikken. Nytt forsøk.

Dukkenikkerne viser spennende utdrag fra stykket. Ungene sitter fjetret, voksne likeså.

Frans av Nordnes

Julie Gillander (10) og Malini Breivega (10 1/2) går i femte klasse og har bidratt til utsmykningen.

— Vi laget et glassmaleri, det som henger der oppe. Halve klassen laget det mens den andre halvparten leste. Det tok cirka en dag, sier jentene kry.

Motivet viser Frans av Assisi når han snakker med fuglene. Andre klasser har fått i oppgave å lage adventsmotiv, verdensrommet, historier fra Det nye testamentet, mye spennende.

Gled dere folkens. Katedralen vil nok begeistre både små og store barn.

FULL FRES: Lørdag er det urpremiere på "Dans Frans".<p/>FOTO: EIRIK BREKKE