– Dette er en veldig godt måte å gjøre det på, sier nestleder i Landsforeningen for Barnevernsbarn, Camilla Grønnern på en pressekonferanse torsdag.

Se også: btv-innslag om SOS-barnebyen.

SOS-barnebyer har allerede lyst ut stillingene som foreldre i byen som skal stå ferdig sommeren 2008.

– Det er viktig at de som blir ansatt er tålmodige og rause, mener Grønnern.

Tidligere barneombud, Trond-Viggo Torgersen, deltar også på konferansen.

– Jeg har besøk SOS-barnebyer i andre land. Barna jeg har snakket med sier det er lettere å forstå og forholde seg til sine biologiske foreldre etter å ha vært i en stabil fosterfamilie, sier han.

Tenker ikke på penger

– Det er bare positivt at barnebyen blir bygget i Bergen, slikt går det ikke an å si nei til, sier helse og omsorgsbyråd Trude Drevland.

Driften av barnebyen skal finansieres av dagpenger betalt av det offentlige. Prisen skal ligge et sted mellom kostnaden med å ha et barna i fosterhjem, og kostnaden med å ha et barn på institusjon.

– Jeg har ikke tenkt på hva dette vil koste. Alt koster, og her må vi bare trø til, sier Drevland.

SOS-barnebyer har dekning for rundt halvparten av byggesummen som er på 40 millioner kroner, resten skal samles inn.

– Kan folk få fadderbarn i Bergen da, slik som i det internasjonale arbeidet.

– Nei, i dette tilfellet blir en bare fadder for hele arbeidet i Norge, sier generalsekretær i SOS-barnebyer, Svein Grønnern.

I praksis vil dette si arbeidet i Bergen. Det blir nemlig ikke aktuelt å bygge flere norske barnebyer før den første er prøvd ut noen år.

Velkommen i Bergen

Grønnern mener det er stort behov for barnebyer i Norge.

– Det er lange ventelister for å komme til fosterhjem, og i barnebyene kan søsken få være sammen i samme hjem i stedet for å bli splittet fra hverandre, sier han.

Bergen ble valgt som vertskap på grunn av imøtekommenhet fra kommunen og samarbeidspartneren Stor-Bergen Boligbyggelag som skal stå som byggherre.

– Hvor skulle det ellers bygges, kommenterer omsorgsbyråden.

GLEDER SEG: Trond-Viggo Torgersen (støttespiller), Camilla Nybø (nestleder i Landsforeningen for Barnevernsbarn), Trude Drevland (byråd for helse og omsorg) og Svein Grønnern (generalsekretær i SOS-barnebyer) gleder seg over barnebyen som kommer til Bergen.
Rune Stølås
SLIK BLIR BYEN: Barnebyen skal ikke isoleres men ligge midt mellom skole, barnehage og andre hus.