— Uff, så ekkelt, sier Margrethe Øy og løfter datteren Else Marie rett opp fra de fargerike plastballene hun leker i. Det er ikke lenger så fristende å la den vesle jenten herje fritt etter at hun har fått vite at bakterienivået i ballrommet på Ablegøyer Lekesenter er svært høyt.

— Jeg har nok tenkt på det før. De små putter jo ballene i munnen hele tiden. Det kan ikke være så lett å holde rent, sier Øy.

I begynnelsen av uken gjennomførte Chemlab i samarbeid med BT en uanmeldt bakterietest på fire ballrom i bergensområdet. Resultatet var nedslående. På én kvadratcentimeter gulv fant vi i gjennomsnitt mellom 20 og 45 bakterier. Til sammenlikning var det 0,9 bakterier per kvadratcentimeter på gulvet i spisesalen på Chemlab.

Grobunn for sykdom

Smittevernoverlege i Bergen kommune Øystein Søbstad ber foreldrene ta ansvar og droppe ballrommene hvis de ser grisete ut.

— Jeg er veldig glad for at jeg ikke har barn som leker på slike steder. Skitt og bakterier kan gi grobunn for sykdom og sårdannelser. Jo tettere rommene er, jo lettere er det å overføre smitte, sier han.

Søbstad understreker at ikke alle bakterier er farlige. Det kan til og med være sunt å omgi seg med dem. Men samtidig sier overlegen at det er en klar sammenheng mellom rengjøring og bakterienivå.

— Kontaktpunktene i disse ballrommene blir mange. Barna kommer inn med snottete neser og tar på alt. Da er det klart at det kan være vanskelig å unngå smitte hvis noen er syke., sier han.

Ingen kontroll

Bergen kommune fører ingen kontroll med ballrommene på byens restauranter og kjøpesentre. Smittevernlegen mener det er huseiers jobb å sørge for skikkelig renhold.

— Det er ingen myndigheter som fører tilsyn med dette. Derfor er det også ekstra viktig at foreldre holder ungene unna hvis ballrommet ikke ser bra ut, sier han.

Innehaver av Ablegøyer Lekesenter Gunnar Egelid innrømmer at det er en stor utfordring å holde området rent.

— Jeg overtok dette stedet for to måneder siden. Noe av det første jeg skjønte var at vi må kjøpe en vaskemaskin slik at ballene kan rengjøres jevnlig, sier han.

Vasker aldri

Lokalene på Fanatorget støvsuges hver dag og plastlekene blir vasket. Men ballene har til nå fått ligge i fred.

— Det eneste vi gjør er å skifte dem ut med jevne mellomrom, men jeg skjønner at dette er for dårlig, sier Egelid.

Ifølge testresultatene har SATS Åsane det reneste ballrommet. Daglig leder Tor-Christian Evensen forteller at de vasker alle plastballene minst en gang i måneden.

— Vi putter dem i et nett og spyler med varmt vann. Gulvene på lekerommet blir vasket hver dag, sier han.

Evensen innrømmer at det kan være et problem at syke barn leker i ballrommet.

— Det hender foreldrene tar med seg ungene hit selv om de er for dårlige til å være i barnehagen. For oss er det ikke helt ideelt, sier han.

ØRJAN DEISZ