Hver sommer de siste årene, er Kassim Adan blitt oppsøkt av nordafrikanere som har ønsket å overnatte i Bergen moské.

Flere av dem har vært barn, ifølge styrelederen i moskeen i Bergen sentrum. Moskeen ligger i Jekteviken, bare noen hundre meter fra Nygårdsparken, der mange tjener til livets opphold ved å selge narkotika.

 Døren er alltid åpen hos oss, men vi forventer at våre gjester oppfører seg på en akseptabel måte. Ingen får lov til å overnatte, siden vi må ha kontroll på hva som skjer i moskeen

- Det er mange uten lovlig opphold som søker til moskeen. Enkelte av dem har vi mistenkt for å drive med kriminell aktivitet. Det tolererer vi ikke, sier Adan.

- Vold og trusler

I juli i år måtte han tilkalle politiet. Fire personer, den ene av dem en statsløs palestiner med utvisningsvedtak, begynte plutselig å lage bråk etter å ha vært i moskeen noen uker.

- Døren er alltid åpen hos oss, men vi forventer at våre gjester oppfører seg på en akseptabel måte. Ingen får lov til å overnatte, siden vi må ha kontroll på hva som skjer i moskeen. Men vi har opplevd at folk har knust ruter om natten for å sove over, sier Adan.

I går fortalte BT historien om algeriske Hakim (14). Han, en bror og to fettere ble plukket opp av politiet på togstasjon en tidlig morgen i juli. De hadde vært blindpassasjerer på nattoget fra Oslo.

Alle var trolig mindreårige. Den eldste oppga å være 17 år. De hadde vært på reise gjennom Europa i fem år, forklarte de.

Politiet og Bergen kommunes utekontakt antar at det finnes store mørketall når det gjelder hvor mange mindreårige uten opphold som befinner seg på gaten i Bergen.

Moské-leder Adan sier han har opplevd episoder med vold og trusler flere ganger i moskeen på grunn av de bostedsløse. Når politiet blir tilkalt, opplever han at det ikke blir tatt alvorlig.

- Dette er personer som er tydelig psykisk ustabile, så slippes de fri uten at de får noen form for behandling. Noen må ta seg av dem, for det er et samfunnsproblem, sier Adan.

Arne Fjellstad er politijuristen i Hordaland politidistrikt som fikk Hakims sak på bordet. Mens broren og fetterne ble varetektsfengslet, ba han ikke om det for 14-årige Hakim.

- Etter loven skal vi vurdere forholdsmessigheten. Det er mer inngripende å sette et barn i fengsel enn en voksen. Om jeg ikke ser en rask løsning for utsendelse, og det ikke er annet enn voksenfengsel tilgjengelig, kan jeg ikke forsvare å be om fengsling. Gevinsten står ikke i forhold til belastningen for barnet, sier Fjellstad.

Forsvant fra flyplassen

Som BT skrev i går, vet ingen hvor mange utenlandske barn som oppholder seg ulovlig i Norge, så lenge de ikke har søkt asyl. Algeriske Hakim forsvant på Gardermoen da han skulle ta fly tilbake til barnevernet i Bergen.

Han er siden blitt etterlyst, men ingen leter etter ham.

Fra Hordaland politidistrikt er den største gruppen av barn de som er sendt tilbake til sitt første europeiske registreringsland, etter den såkalte Dublin 2-forskriften.