Med løfte om lettjente penger lokker et firma 10-11 år gamle barn til å selge roser til inntekt for Landsforeningen for voldsofre. Foreningen får 6000 kroner måneden fra salget.

Gjennom de siste fem årene har det Moss-baserte firmaet Tornerose fått barn over hele landet til å selge roser for seg. Vigdis Michelsens fra Sandsli i Bergen er mor til Eirin på 11 år, ett av flere barn på samme alder som har solgt roser. Hennes erfaring er at firmaet ikke tar kontakt med foreldrene først.

— De ringer fra et hemmelig telefonnummer, ofte mens foreldrene er på jobb. Hvis foreldrene er hjemme, spør de etter barna først, uten å presentere seg med navn, sier Vigdis Michelsen til Bergens Tidende.

Bøtte full av roser

Datteren Eirin solgte nylig 31 roser etter å ha blitt vervet av en venninne.

— Min datter bor litt hos mor og litt hos far. En fredag stilte hun på døren hos meg med en bøtte full av roser som hun hadde hentet på postkontoret. Men firmaet tok ingen direkte kontakt med noen av foreldrene. Datteren min ble bare spurt om hun hadde fått lov, sier Vigdis Michelsen.

Innehaveren av Tornerose, Helge Johansen, bekrefter at foreldrene ikke blir spurt direkte.

— Vi har ikke gjort det til nå. Har barna vært under 13 år, har vi spurt om de får lov hjemme. Sier de ja, har vi sendt rosene til dem. Men siden det nå kommer reaksjoner, vil vi ta opp saken, sier Johansen til Bergens Tidende.

Vigdis Michelsen ønsker nå å stoppe rosesalget, og har tatt opp saken med skolen og andre foreldre.

Hvor går pengene?

— Jeg synes det er viktig å være våken. Barna skal ikke kaste seg på hva som helst. Jeg synes dette salget virker snuskete. Firmaet vil ikke være tilgjengelige for oss voksne. De har latt være å ta telefonen når jeg har ringt. Og hvor går egentlig pengene hen? spør Vigdis Michelsen.

Pengene går i alle fall ikke til alle de avisene som har trykket annonser for rosesalget. En oversikt viser at firmaet har nesten 40 inkassosaker på seg, de fleste for uoppgjorte annonseregninger. Aviser over hele landet har beløp utestående. Firmaet Tornerose og innehaveren Helge Johansen, greier ikke å gjøre opp for seg.

— Vi slet veldig en periode, særlig da vi sendte rosene som ekspresspakker for at de ikke skulle dø, sier Helge Johansen.

Kan tjene 440 kroner

Barn som takker ja til salgsarbeidet får tilsendt 40 roser som de skal selge for 40 kroner pr. stk. Greier de å selge alle rosene, får de inn 1600 kroner. Av dette tjener barnet 11 kroner pr solgt rose, til sammen 440 kroner. Resten (1160 kroner) skal sendes til Helge Johansen i Moss. Roser barna ikke får solgt, kan de beholde selv.

Foreningen for voldsofre får 6000 kroner måneden fra rosesalget, ifølge daglig leder Margit Lømo. Støtten til foreningen er lik, uavhengig av hvor godt - eller dårlig - rosesalget går.

Ifølge Helge Johansen i Tornerose sitter firmaet hans igjen med omtrent like mye, altså rundt 6000 kroner i måneden.

— Rosesalget er en bigeskjeft. Egentlig driver jeg innen salg av markiser og persienner, sier han.

- Alle har svin på skogen

Margit Lømo i Voldsofferforeningen ville ikke vært disse pengene foruten. Foreningen trenger penger for å kunne hjelpe voldsofre, særlig nå før jul.

— Det er ikke så lett å stelle i stand jul selv hvis du har fått en øks i hodet, sier Margit Lømo til Bergens Tidende.

Hun avviser at voldsofferforeningen blir avspist med smuler fra rosesalget.

— Mitt inntrykk er at Helge Johansen så vidt går i balanse med dette salget, sier hun.

— Er det greit at små barn selger roser uten samtykke fra foreldre?

— Det er jo bare å sende rosene tilbake. I foreningen for voldsofre synes vi det er fint at barn engasjerer seg i slikt arbeid. På den måten blir også all volden i samfunnet satt på dagsordenen, sier Margit Lømo.

— Vil du samarbeide med et firma som er innblandet i 40 inkassosaker?

— Jeg synes ikke det er noe problem at en mann har ubetalte regninger rundt omkring. Nesten alle har svin på skogen hvis du går nærmere inn på dem, sier Margit Lømo.

VIL STOPPE ROSESALGET: - Jeg synes ikke det er bra at barn skal bli opplært til å tjene masse penger på veldedighet, sier Vigdis Michelsen til BT. Datteren Eirin (11) solgte nylig roser for et firma i Moss. En del av inntektene fra dette salget går til Landsforeningen for voldsofre.<p/>Foto: JAN M. LILLEBØ