Julen skal være barnas høytid, men for over 100.000 barn i landet er det ikke det. De gruer seg til jul.

— Barn kan reagere med angst og aggresjon når de opplever foreldrene påvirket av alkohol. De merker selv små atferdsendringer hos foreldrene, og det kan være med på å skape uro og utrygghet, sier Terje Eriksen, koordinator for samordning av kriminalitetsforebyggende tiltak (SLT) i Stord kommune.

- Ønsker ikke å moralisere

I går gikk startskuddet for en landsdekkende kampanje i regi av Alkokutt. Kommunene Stord, Kvam, Førde og bydelen Fyllingsdalen er trukket ut som satsingsområder på Vestlandet denne julen.

Ungdomsskoleelever på Stord har sagt sin mening i en undersøkelse fra 2002. 90 prosent ønsker ikke at foreldrene skal drikke alkohol mens små barn er til stede. Det mener Eriksen er et godt signal å formidle til foreldre i julen.

— Vi ønsker ikke å moralisere og formane. Vi ønsker bare at foreldre tenker seg om og ikke lar alkoholbruken gå ut over barna, sa Terje Eriksen på en pressekonferanse ved Stord lensmannskontor i går.

- Mange har feilt fokus

Etterpå var Bergens Tidende med sivilarbeider Håvard Kvarme og skoleelev Stian Grindheim som hang opp Alkokuttplakater midt i den travle julehandelen på Stord Amfisenter.

Der fikk de to frivillige flere støtteerklæringer fra butikkmedarbeidere.

— Mange har feilt fokus i julen. Folk snakker om at det er mange «utedager» denne julen. De tenker mer på alkohol enn familie og kjærlighet som julen egentlig skal handle om, sa butikkmedarbeider på Intersport, Ørjan Stokka, til Bergens Tidende.

I fjor drakk personer over 15 år gjennomsnittlig 5,92 liter ren alkohol. Det var en økning på 7,3 prosent fra 2001.

Hverdagsdrikking er et økende fenomen.

— Ta for eksempel naboen som kommer innom på besøk. Nå åpnes stadig oftere en flaske vin istedenfor å by på kaffe og te. Folk bør være litt mer bevisst, mener Terje Eriksen.

TENK PÅ BARNA: Jul, alkohol og barn hører ikke sammen mener sivilarbeider Håvard Kvarme og skoleelev Stian Grindheim. I går hang de opp Alkokuttplakater for at voksne på julehandel i Stord Amfisenter skal få med seg budskapet. 13 kommuner, næringsliv, arbeidstakerorganisasjoner og politiske parti er involvert i årets julekampanje fra Alkokutt.<br/>Foto: LENA VERMEDAL