Barn helt ned i 10-årsalderen kveler hverandre helt til de mister bevisstheten, skriver Firdaposten. Ungdommene legger ut "skrytevideoer" på sosiale medier som Instagram eller sender til vennen sine på Snapchat. Videoene viser at barna hyperventilerer eller besvimer, ifølge Firdaposten.

I USA har minst 82 barn mellom 6 og 19 år mistet livet i denne livsfarlige leken. Nå slår skolene i Florø alarm.

— Vi har ingen barn å miste. Dette er så farlig at vi må stoppe det med en gang, sier rektor Geir Knapstad og sosiallærer Kjersti Leversund ved Flora ungdomsskole.

- Vanlig

— «Kveleleken» er ganske vanlig, både på ungdomsskolen, i idrettsmiljøet og helt ned i 5. og 6.-klasse på barneskolen, sier14 år gamle Lovise Rekdal Jensen til Firdaposten. Hun er med i MOT, som i går onsdag gikk fra klasse til klasse på Flora ungdomsskole for å advare mot den farlige leken.

Gir rusfølelse

«Choking game» har sitt opphav i USA og går ut på å miste pusten helt til man besvimer, enten ved kveling eller selvpåført hyperventilering. Dette skal gi en euforisk følelse som minner om rus. Men leken kan også gi kramper og hjerneskade.

- Hjernecellene kommer ikke tilbake

Når hjernen mister oksygen kan skade hjernecellene og også gi hjertestans. Og hjerneceller man mister, kommer ikke tilbake, understreker anestesioverlege og medisinsk leder for redningshelikopteret i Florø, Dag Rune Vatle.

— Kroppen har gjennom evolusjonen tilpasset seg gassblandingen vi har i luften på havoverflaten. Cellene i kroppen vil dermed reagere dersom oksygenkonsentrasjonen vi har i lungene blir for lav. De cellene i kroppen som er absolutt mest følsomme for oksygenmangel, er hjernecellene, sier Dag Rune Vatle.

Gammel «lek»

Noen av rektorene BT har vært i kontakt med, kjenner til problemtikken. Andre rektorer har ikke hørt om den farlige leken. En av dem som vet hva det handler om, er rektor ved Ytrebygda skole, Hjørdis Nikoline Østerbø.

— Jeg har vært borti denne «leken» før, for flere år siden som rektor på en annen skole. Da handlet det om å holde pusten så lenge man kunne, eller kvele hverandre til man mistet pusten helt., sier Østerbø.

Rektoren forteller at den farlige leken ikke er ny.

— Men den endrer form. Det nye nå er tydeligvis å filme det, sier hun.

- Sprer seg raskt

Rektoren har sett flere typer farlige leker på skole opp gjennom årene.

— Et eksempel er leken der ungdommer drikker ekstreme mengder vann på veldig kort tid. Det har hendt at folk har dødd av det, sier Østerbø.

Hennes oppfatning er at slike ting sprer seg raskt, og understreker at hun kommer til å orientere sitt personale og be dem være ekstra oppmerksomme på kveleleken.

— På en ungdomsskole vil det fra tid til annen oppstå farlige leker der ungdommene ikke er klare over konsekvensene. Det kan være vanskelig for ungdommene å stoppe det selv, fordi det ofte er snakk om gutter som vil tøffe seg for hverandre. Da må vi prøve å stoppe det, avslutter rektoren.