Etter at en bølge med sesonginfluensa har skylt inn over Vestlandet, har svineinfluensaen nå fått fotfeste i Bergen.

— Totalt har vi hatt seks inneliggende pasienter med svineinfluensa mellom 4. og 11. januar. Fem personer er utskrevet, og en person er fortsatt innlagt, opplyser kommunikasjonsrådgiver Anette Hellstrøm ved Haukeland Universitetssykehus.

En av de innlagte var et barn under fire år, opplyser Haukeland. Mannen som fortsatt er innlagt tilhører aldersgruppen 15-29 år.

Forventet

  • En mann ligger fremdeles på intensivavdelingen, sier smittevernoverlege Dorthea Oma ved Haukeland Universitetssykehus.

Selv om det er tidlig i utviklingen, vil Haukeland Universitetssykehus følge utviklingen nøye.

— Det finnes mange typer influensavirus, men vi følger ekstra godt med utviklingen av svineinfluensa, sier Oma.

Årets influensabølge er som forventet.

— Foreløpig er det ikke registrert unormalt mange tilfeller. Det ser ut til å være ganske normalt for sesongen, sier Oma.

Gutt døde

Folkehelseinstituttet melder i formiddag at en gutt i aldersgruppen 10-20 år fra Akershus er død med sesonginfluensa B.

Han var ikke i risikogruppen for alvorlig influensasykdom

— Dødsfallet er tragisk, og understreker at influensa kan være farlig. Vi oppfordrer alle til å være på vakt for alvorlige influensasymptomer.

— Kontakt alltid lege hvis tilstanden til den/de som er syke forverrer seg, sier direktør Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet.

Toppen kommer

Influensautbruddet begynte for alvor å ta seg opp etter jule- og nyttårshelgen. Det er nå betydelige utbrudd i store deler av landet.

Vest, sør og øst er hardest rammet, og det verste utbruddet ligger foran oss.

— Vi forventer at influensaaktiviteten kan fortsette å stige over hele landet de nærmeste ukene, sier divisjonsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet