Harmonien rår på skogsveien ut mot Meling på Bømlo. Mamma Elin er på sykkeltur med sønnene Johannes (5) og Runar (3). Småpjokkene holder tritt med opphavet, utholdende som få.

— Ungene er en stor inspirasjon for meg. Jeg har aldri følt meg så sterk og veltrent som nå, sier energibunten i svart og rødt. Elin Steinsbø Fylkesnes har vært gjennom to fødsler de siste fem årene, begivenheter der og da tøffere og mer smertefulle enn noe ritt - ifølge hun selv.

- Giret av fremgangen

— Men seinere utelukkende positivt hva idrettskarrieren angår. Barn er ingen hindring for dem som ønsker å dyrke egoet sitt ved siden av å ha et familieliv.

For tre år siden var ergoterapeuten fra Bømlo et heller ukjent navn i sykkelmiljøet på Vestlandet. Så startet hun i rittet mellom Bergen og Voss - og vant. I fjor var det på'an igjen, ny seier og ny løyperekord.

— Jeg ble giret av fremgangen. Og jammen gikk det ikke veien i år også. Nok en gang løyperekord og 17 minutter bedre tid enn i 2003, smiler den sprudlende og åpenhjertige damen. Hun er også tittelforsvarer i Stolzekleiven opp. I fjor sprang hun opp de harde motbakkene på 11,42 minutter, ett sekund raskere enn Liv Grete Skjelbreid Poirées vinnertid fra året før. Og i sommer syklet hun inn til 7.plass i NM landeveisritt.

— Jeg skulle vel gjerne svart at fødslene i etterkant ga meg et ekstra puff. Og eksperter hevder visst at du får noe gratis det første året. Men det kan ikke jeg bekrefte. Fødslene satte meg ikke noe tilbake, men det er jevn trening hele veien som har brakt meg dit jeg er i dag.

I dag jobber den tidligere Norway Cup-vinneren som ergoterapeut i 70 prosent stilling i Bømlo kommune.

— Det gir meg bedre samvittighet overfor barna. Men å legge ned så mange timer i sykling hadde aldri gått om jeg ikke hadde en mann som lar meg få være litt egoist, roser Elin sin ektemann Rune. Mamma og pappa tar hun med i samme slengen. De vet hva livet på to hjul betyr for datteren.

Gammeldagse holdninger

— Livet som ektefelle, mamma og idrettskvinne har lært meg å strukturere uken på en helt annen måte enn tidligere. Alt må planlegges. Men da går det til gjengjeld rimelig smertefritt. Og så er det jo mulig å ta med unger og mann på ritt, da - og ligge over på hotell.

— Hvor mye trener du?

— Ifølge dagboken har jeg et snitt på ti timer i uken. Og så tar jeg jo sit-ups i stuen sammen med ungene, småler milslukeren. Hun kunne tenkt seg å trene enda hardere.

— Ja, jeg kunne det. Målet mitt er alltid å slette tidligere rekorder.

Det er bare én ting som provoserer tobarnsmammaen.

— Gammeldagse holdninger. Der er mange som synes jeg burde brukt mer tid på familien og heller lagt vekk sykkelen når jeg har små barn. Men at fedre bruker mange timer på sykkelsetet, det blir ikke lagt merke til.

— Disse holdningene eksisterer på Bømlo?

— Også her, ja. Men folk får si hva de vil. Jeg har familien med meg og gleder meg til stadig å sette meg nye mål.

FÅR DET TIL: Sønnene Johannes (t.v) og Runar lar seg inspirere av mamma Elins glødende interesse for sykling.<p/>FOTO: MARITA AAREKOL