35-åringen hadde egentlig takket nei til å være listetopp. Så leste hun et intervju med Erik Bye: «Så lenge du ikke er død, må du engasjere», sa den aldrende åndshøvdingen.

Det var ord som fikk tvilen — og lysten - til å spire og vokse. For egentlig var den 35 år gamle fembarnsmoren, legen og gartnerdatteren fra Åsane ganske så lysten på å drive lokalpolitikk. To år i bygningsrådet gir mersmak.

— Vet du, når bunken med sakspapirer kommer, kjenner jeg at jeg gleder meg, sier Kjersti Toppe og hipser litt på familiens yngste.

Vesle Sunniva på syv måneder må ikke bare konkurrere med fire eldre søsken om mammas tid og oppmerksomhet. Når tiden nærmer seg for det månedlige møtet i komité for miljø- byutvikling og tekniske tjenester, bruker mor ammestundene til å studere sakspapirer.

Sunniva hadde vært på tre politiske folkemøter før hun rundet to måneder. I helgen deltok hun på fylkesårsmøtet. Godt da at Sunniva er en usedvanlig fredelig liten jente.

Grønn tradisjon

Visdomsordene fra Erik Bye ble sådd i et spireklart sinn. Og tvilen gjødslet av alle støtteerklæringene fra partifeller. De ønsket henne som Nils Arild Johnsens arvtaker.

Og slik ble det. Forrige uke ble Kjersti Toppe applaudert inn som listetopp. Sist på Sp-listen står Erik Toppe, Kjerstis far og mangeårig Sp-politiker.

Toppe-familien driver gartneri og blomsterbutikker i tillegg til familiegården i Åsane. Kjerstis to eldre brødre har tatt over forretningsvirksomheten. Storesøster er ekspert på plantesykdommer.

Yrkesmessig har Kjersti brutt med den grønne linje og blitt lege.

Politisk går hun i farens fotspor.

— Partivalget har med verdisyn å gjøre. Annerledes kan jeg ikke si det.

- Hardt, men kjekt

Rundt kjøkkenbordet hjemme i Slettevikveien i Morvik hersker tilsynelatende kaos i det fembarnsfamilien - pluss en lekekamerat - benker seg til felles middag. Men bare tilsynelatende.

Kjersti og ektemann Erlend Tolaas fordeler fiskekaker og poteter, demper småkonflikter og får servert både gulrøtter og brokkoli til de fleste uten at noen ytrer et æsj.

Pappa spiser med babyen på fanget: - Å ha fem barn er hardt, men kjekt, bedyrer han.

— Hvordan er det mulig å drive lokalpolitikk med fem barn i huset?

— Det er ikke så imponerende som det kan virke. Siden Solveig (3) ble født, har jeg vært hjemmeværende. Bortsett fra noen enkeltvakter på Legevakten.

— Så jeg er ikke noen slik supermor, sier Kjersti og legger til: - Det hadde ikke latt seg gjøre å kombinere både full jobb, unger og politiske verv.

Bare det å kombinere to av tre kan være vrient nok. Sist Sps representant i bygningsrådet satte seg til datamaskinen for å sende inn sine forslag til komiteens sekretær, kom treårige Solveig på at hun ville spille dataspill.

Den ettermiddagen ble Sps forslag levert på håndskrevne lapper.

Selv Sp bøyer seg for treåringer.

Ble oppringt

Bortsett fra en periode i studietiden, var Kjersti Toppe uten politisk fartstid, da Nils Arild Johnsen ringte henne for to år siden.

Partiet trengte en ny representant i en viktig komité.

— Jeg forstår at folk kvir seg for å melde seg til tjeneste i lokalpolitikken. Det burde ikke være sånn. Det er viktig at lokalpolitikken ikke styres av folk i bestemte aldersgrupper. Kanskje flere var villige til å gjøre en innsats hvis de blir oppringt og spurt?

— Se bare hva som skjer på foreldremøter på skolen. Ingen rekker opp hånden og sier velg meg. Men snakker du med folk er det mange som er villig, sier hun.

Kjersti Toppe er smertelig klar over at partiet ifølge meningsmålingene risikerer å falle ut av bystyret til høsten. Men hun akter å slåss for å hindre det: – Når jeg først har sagt ja, så vil jeg jo gjerne lykkes.

Denne perioden har partiet bare en representant. Til gjengjeld har den ene plassen gitt full uttelling med plass i byrådet.

Noen heltidsjobb kommer imidlertid ikke på tale om det blir aktuelt. På det punkt er Kjersti Toppe ikke til å rokke.

FAMILIEDAG: Hjemme hos Senterpartiets Kjersti Toppe er det folksomt rundt middagsbordet. Kjersti og ektemannen Erlend Tolaas, med Sunniva på armen, serverer fra venstre Øystein (5), Solveig (3), Svanhild (7) og Jon (10) pluss lekekamerat Aleksander.<p/>FOTO: KNUT STRAND