Arrangementet «Åpen gård» på Fjøsanger besøksgård trakk mer enn tusen barn, foreldre og besteforeldre. Her var en slik trengsel at forpakter Erik Krohn-Hansen nå vil vurdere om han skal åpne gården også en søndag om våren, ikke bare denne faste søndagen i august.

— Mamma og pappa, her er en svart sau. Kom og se! roper fem og et halvt år gamle Lars Hogne Bruland Hjellestad forsvinner inn i sauehuset.

En ekthet

— For vår familie et dette et stort høydepunkt hvert år. Å sitte på en hesterygg og vite hvor ullen kommer fra er så verdifullt for barna. Tilbudet om åpen gård er utmerket. Når vi ser hvor stort behovet er, bør det vurderes å åpne gården hver søndag, mener Rikke Bruland.

Parkeringsplassen fylles og folk strømmer til. Å plukke egne egg, kjenne på ullen som klippes av sauen, gi hesten høy eller stå ved siden av grisen er opplevelser barn kan leve lenge på. Her er en ekthet som ingen bok eller fjernsynsskjerm kan gi.

— Vi besteforeldre gir lett etter for dagens kjøpepress og forsyner barna med ting. Her på bondegården får de noe helt annet. Jeg tror vi gir dem verdier for livet, sier Gert Atle Gundersen.

Han innrømmer at det er krevende å følge barnebarna Nora, Emilie, Thea, Hedda og Gard på gårdsbesøk. Frimodig forteller han dem om grisen som trekker vognen, men barna lar seg ikke lure. De vet det er en hest.

Får ta med foreldre

— De som er kjempehøye er heldige, sier Madelen Nilsen.

Hun står i trengselen rundt Erik Krohn-Hansen og følger godt med i hvordan han klipper den svarte sauen. Hun er selv heldig, sitter på pappas skulder og ber ham gå litt nærmere.

Ti år gamle Erik Johnsen synes saueklipperen gjør jobben bra. Han følger hver bevegelse med øynene å synes det er noe helt annet å se saueklipping i virkeligheten enn på TV.

Fjøsanger besøksgård, Langegården, ligger mellom Nordåsvannet og Løvstakken bare noen minutters kjøring fra sentrum. Noen mer bynær bondegård finnes ikke i Bergen. Utallige barnehagebarn og skolebarn besøker gården hvert eneste år. Da er det noe ekstra at de også en gang i året kan få lov å ta med seg foreldre og besteforeldre og vise dem gården.

Opplevelser

Første gang det ble arrangert åpen gård på Langegården, var i 1995, 150 år siden Johan Langes fødsel. Nå er arrangementet blitt tradisjon og gjennomføres for ellevte gang.

Å drive en gård midt i en by svarer seg nesten ikke lenger. Derfor går forpakteren nye veier. Han forsøker å vise barna hvordan de forsiktig kan nærme seg et dyr. For her nytter det ikke å komme stormende. Da løper dyrene bort og vil ikke la seg klappe. Forsiktig må den være som skal bli god venn med et dyr.

— For meg er hovedtanken med å drive denne gården å gi barna opplevelser. Dagens barn er underernært på kontakt med dyr. Her stimulerer vi både luktesans, syn og hørsel. Barna kan dessuten klappe og kose med dyra og går ofte herfra med andre følelser inni seg enn da de kom, sier Erik Krohn-Hansen.

RENGSEL: Mange stimlet sammen for å se da Erik Krohn-Hansen klippet den sorte væren. FOTO: VEGAR VALDE
OPPLEVELSER: Vilde Berge (11) (t.v.) og Synne Dyrrdal (6) frydet seg over å få kappe Hátina og gi hesten høy. FOTO: VEGAR VALDE