Man hogger ikke bare et grantre i Bergen og sender det til Newcastle. Nei, nei, nei. Det må blant annet inspiseres for barkebiller og få et eget barkebillesertifikat.

I femten år har planteinspektør i Statens landbrukstilsyn, Anna-Elisabeth Mohn hatt det viktige oppdraget, og i går ble årets gran gransket.

— Barkebiller er den store fienden. Havnevesenet er grådig strengt i England, skjønner du, og treet ville kommet rett i retur dersom ikke alt var i orden, sier Mohn.

Juletre med erfaring

Juletreet som skal sendes over Nordsjøen i år blir det 54. i rekken. Kommunens skogforvalter Harald Bratseth måtte denne gangen til Strøno for å finne den rette granen.

Ingen liten oppgave. I tillegg til at treet må stå noenlunde praktisk til med tanke på frakt, er det mange skjønnhetsfaktorer å ta hensyn til.

— Nålene bør stå tett. Maksimum høyde er seksten meter. Og treet bør ha stått alene, slik at det er pent og tåler å ses fra alle kanter, forklarer Bratseth.

Her kan man ikke ta det velkjente trikset med å putte den styggeste siden inn mot veggen i stuen, treet skal tross alt stå midt på Torget i vår vennskapsby over there.

— Jeg har allerede vært på søndagstur og sett på granen, den er helt nydelig, sier Bratseth. Nervøs for at Mohn skal finne noen skumle skapninger i barken.

— Det gjør ikke meg noe, da får vi beholde treet litt til, ler treeier Jorunn Hansen. Til våren skal familien legge en vannledning akkurat der granen står, og derfor må den fjernes.

— Vi har faktisk brukt den som juletre i mange år, inntil for fem år siden. Da var treet blitt så høyt at vi ikke rakk opp med lysene lenger, sier Hansen.

— Synd at treet må fjernes, men kjekt at det ikke bare blir til ved, synes datter i huset, Kjersti.

Null barkebilleboogie

Planteinspektør Mohn står innimellom de store grenene og gransker stammen.

— Ser fint ut dette her, konkluderer hun.

Granens helseattest og sertifikat kan skrives ut og stemples. Englandsbåten må klare seg uten barkebilleboogie i år også.

— Men hvordan ville du sett om det var barkebiller i treet?

— Hvis barken er løs, er det et dårlig tegn, forklarer Mohn.

Årets gran er kommet gjennom nåløyet. Torsdag skal den til pers og hogges ned. Og selv om treet er flott, må vi innrømme én ting; det var nesten synd at det ikke var noen barkebiller i det. Vi har jo aldri sett en live.

— Vet du hva? Det har ikke jeg heller, sier Anna-Elisabeth Mohn og smiler lurt.

Men hun har bilde av en på kontoret.

NØYE GRANSKING: Hver november kommer planteinspektør Anna-Elisabeth Mohn med falkeblikket sitt for å sjekke om årets julegran inneholder barkebiller.<p/>FOTO: HELGE SUNDE