Palmehelgen står for døren, og mange har tenkt seg på fjellet. Torsdag var det fine forhold på Hardangervidda, og brøytebilene jobbet for fullt.

— Nå ser det bra ut, og alle fjelloverganger er åpne. Men det er jo avhenging av været, og jeg ser at det ikke er meldt så bra lørdag. Da er det snakk om kuling, snø og vind. Det pleier å gi litt problemer, sier trafikkoperatør Eli Solberg ved Veitrafikksentralen.

Kraftig lavtrykk

Vakthavende meteorolog Mette Skjerdal bekrefter bekymringen.

— Det stemmer at det blir dårligere i helgen. Fredag blir det lite nedbør, men lørdag kommer det inn et kraftig lavtrykk over Vestlandet. Det gir regn og mye vind, så det ser ikke så bra ut, sier hun.

Riktignok blir det mest vind langs kysten, men Skjerdal tror det vil berøre fjellovergangene også. I tillegg blir det snø over 800 meter.

- Ikke kjør med sommerdekk

Solberg forteller at en del bilister ringer og spør om de kan kjøre på sommerdekk.

— Det anbefales ikke. Selv om det kan være bart når du kjører opp, så skal du tilbake igjen. Da kan det ha endret seg, og du skaper bare problemer for deg selv og andre.

— Er det andre ting folk bør tenke på?

— De får følge med på værmeldingen, og spesielt vinden, og være skodd etter forholdene. Det er alltid lurt å ha med seg varme klær og noe å drikke.

Sol på tirsdag - kanskje

Meteorologen har ikke veldig gode nyheter om de kommende dagene, heller, men gir et lite håp om godvær til uken.

— Det fortsetter med nedbør og bygevær søndag også Så har det vært usikkert hva som skjer neste uke, men den siste prognosen viser en del nedbør mandag, mens det kan bli tørrere tirsdag.

— Er det bedre vær på andre siden av Langfjellene?

— Ja, det er det nok. Lavtrykket kommer fra vest, så dersom man kommer seg langt nok øst blir det bedre.

Ekstraplasser på toget

Dersom du kvir deg for å kjøre, er toget en mulighet for dem som skal på Hardangervidda.

PÅ Bergensbanen er det satt opp både ekstratog og ekstra vogner på de ordinære avgangene , melder NSB.

De ordinære togene forsterkes med ekstraseter, i tillegg kjøres det ekstratog med 1750 seter på Bergensbanen. Totalt er det 3050 ekstraseter på påsketogene på Bergensbanen.

EKSTRATOG: NSB setter opp 3000 flere seter enn normalt i påsken.
Kolstad Tom A/Aftenposten