— Kvinner skulle vært like opptatt av politikk som menn. De må slutte å tro at de kan mindre bare fordi de ikke kan alt. Ingen i politikken kan alt – de har bare blitt utrolig flinke til å late som, sier Høyres leder Erna Solberg.

I hennes parti er bare syv av 19 toppkandidater kvinner. Men høyrelederen rynker ikke på nesen av den grunn.

— Vi har aldri hatt så mange kvinnelige toppkandidater for Høyre før, så det er kjempebra!

Syv av ni er menn

Bergens Tidende har gjennomgått nominasjonslistene til de ni største partiene i alle 19 fylker. Erna Solberg er én av kun to kvinnelige toppkandidater i Hordaland.

— Jeg er ikke for kjønnskvotering i politikken. Det kan gjøre at godt kvalifiserte kandidater skyves ned, og da tenker jeg ikke bare ved kjønnskvotering, men ved summen av alle de ulike hensynene, som geografi, yrkesbakgrunn, alder og så videre. Det er kvaliteten som teller, sier Solberg, og legger til at hun mener det er viktig å huske at det er færre kvinner som melder seg til politikken.

Toppe på topp

Den andre kvinnen på topp i Hordaland er Kjersti Toppe fra Senterpartiet.

— To er et lavt tall, sier Toppe.

— Selv om det burde vært likt, tror jeg kvinner ser annerledes på hensynet til familien. Stortinget legger godt til rette for familieliv, men man kan ikke trylle vekk at dersom du velges til Stortinget må du flytte til Oslo, sier seksbarnsmoren.

Likevel forteller hun at holdninger hun har møtt fra samfunnet er en større byrde.

— Jeg får stadig spørsmål som jeg opplever som urettferdige, mens mennene slipper unna. Hun nevner spesielt det første spørsmålet hun fikk fra TV 2 da hun ble innsatt i Stortinget: «Er det du som skal la ungene gå for lut og kaldt vann?», og BAs tittel «Kjersti Toppe forlater mann og barn».

Kvinneandelen øker

Elin Haugsgjerd Allern, førsteamanuensis ved institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo forteller at på 1970-tallet, og tidligere, var kjønn et kriterium man så på når kandidater ble valgt, men kvinner ble gjerne satt på de såkalte kampplassene, altså ikke sikre plasser.

— Kvinneandelen på Stortinget har steget radikalt siden det, og i dag holder Norge og Norden et høyt nivå i verdenssammenheng, selv om kvinneandelen ikke er på 50 prosent som i befolkningen ellers i landet, sier Allern.

Siden 1989 har andelen kvinnelige stortingsrepresentanter ligget på mellom 36 og 40 prosent, med variasjoner mellom partiene. Allern mener 100-årsjubileet for allmenn stemmerett for kvinner minner oss om at en lang vei er blitt tråkket fra kvinner først fikk rett til å delta på valg, til det å innta politiske stillinger, og bli fullt ut integrert i de politiske institusjonene.

— Dette er en langvarig prosess som stadig pågår. Det er hard kamp om de øverste plassene, og det er mange ulike hensyn som tas når det gjelder kandidatenes bakgrunn. Partienes nominasjonsprosesser er ikke et teselskap, sier Allern.

Vil ha like mange kvinner

Arbeiderpartiet har mann og kvinne på de annenhver av to første plassene i hvert fylke. I Sogn og Fjordane, ett av få fylker med overtall av kvinnelige toppkandidater, er det Ingrid Heggø som troner. Hun syns det er flaut at det ikke er flere kvinner i Stortinget, og skylder på partier uten kjønnskvotering.

— Alle partier bør ha kvotering på de to første plassene. Da hadde vi fått opp kvinneandelen. Jeg tror på kvotering. Jeg vet det virker! Den dagen det er 100 prosent likestilling kan vi slutte med det, men befolkningen består av 50 prosent damer, da bør vi være representert slik også, sier Heggø.

Vanskelig med likhet

Også hennes kollega Trude Brosvik, Kristelig Folkepartis førstekandidat i Sogn og Fjordane, syns det er viktig å rekruttere flere kvinner til politikken.

— Vi må støtte opp om kvinnene som kan og vil. Det handler om å ha folk rundt seg som heier og tror på deg, sier Brosvik, og legger til at partienes kvinneorganisasjoner er en viktig rekrutteringsarena. Samtidig ser hun på det som vanskelig å få til 100 prosent likestilling i hvert fylke.

— Det er vanskelig å ta tak i dette, for et parti vil oppleve at de har kvinner og menn jevnt fordelt hvis de står annenhver på listen. Man kan ikke forvente at hvis Senterpartiet har en kvinne på topp, så skal Arbeiderpartiet ha en mann, sier Brosvik.