— Det er veldig trist og tungt å stå her og dele ut roser etter at 69 kamerater er drept. Nå står jeg her for å si tusen takk, vi ville ikke klart oss gjennom dette uten den støtten vi har fått, sier Vegard Grøslie Wennesland, nestleder i Oslo AUF, til NTB.

Etter å ha vært vitne til flere likvideringer under massakren 22. juli, klarte Wennesland sammen med nærmere 40 andre ungdommer å ta seg gjennom skogen og inn i Skolestua på Utøya. Der lå han i halvannen time under en seng og gjemte seg for massedrapsmannen, og ventet på at politiet og redningen skulle komme.

- Støtten betyr alt

Siden de grufulle hendelsene for tre uker siden har han vært i fem begravelser.

Det er en tydelig preget Wennesland som står og deler ut roser ved Arbeiderpartiets valgbod i Carl Johans gate i Oslo lørdag. Men han er glad for all hjelp og støtte AUF, Arbeiderpartiet og alle de andre som er rammet av tragedien har fått.

— Støtten betyr utrolig mye, den betyr alt. Nå er vi bare her for å si takk til Oslo og alle som har stilt opp så sterkt for oss og de andre som er rammet. I dag er det ikke valgkamp, ikke debatt. Bare takk, sier Wennesland.

Takker Oslo

AUF har valgt å ikke starte sin valgkamp før 22. august, når alle minnemarkeringene og begravelsene er over. Men også storebror Arbeiderpartiet valgte å la være å bruke valgkampåpningen til å diskutere politikk. I valgboden deres på Carl Johan var det ingen valgprogrammer å finne, kun takkekort med bilde av en rød rose og påskriften «Takk, Oslo».

— Vårt budskap i dag er at vi ønsker å takke Oslo og alle de som stilte opp, sa Libe Rieber-Mohn, Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Oslo, da hun erklærte Oslo Aps valgkamp for åpnet.

Selve den politiske debatten har Arbeiderpartiet utsatt til mandag.

— Vi skal delta i debatten på lik linje med alle andre selv om Arbeiderpartiet er hardt rammet og det er en krevende situasjon for oss. Den politiske hverdagen kommer veldig brått på, for vi har hatt oppmerksomheten helt andre steder siden 22. juli, sier Rieber-Mohn til NTB.

«En samlet by»

Oslo Arbeiderpartis partiprogram før valget heter «En samlet by».

— Vi kommer til å fokusere på at mangfoldet i denne byen er en berikelse for oss som vi må bygge videre på. Samtidig ønsker vi også å gjøre noe med utfordringene dette mangfoldet medfører, og sikre at alle får like gode muligheter til utvikling, og sørge for at alle lærer norsk, sier Rieber-Mohn, og understreker at i dag er ikke dagen for å snakke om politikk.

Ifølge Oslo Arbeiderpartis ordførerkandidat Rune Gerhardsen, skulle en nesten tro at dette programmet ble laget etter 22. juli.

— Men det er det ikke, det ble behandlet i mars, sier Gerhardsen til NTB

Etter alt det vonde, ser han nå fram til valgkampen.

— Det er litt befriende. Vi har sittet inne i en boble. Det er en slags uvirkelighet, vi har gått fra kirke til kirke og båret 14-15-åringer til graven, sier Gerhardsen mens stemmen brister.

Annerledes valgkamp

Men selv om det føles befriende å starte valgkampen og få noe annet å tenke på, innrømmer Gerhardsen at årets valgkamp blir noe ganske annet enn det han har opplevd tidligere.

— Det føles rart, og bare måten vi startet på, med et felles valgåpningsarrangement, det har jeg aldri vært med på før. Det er veldig mange som fortsatt kommer og kondolerer, sier han til NTB mens han står og deler ut røde roser til forbipasserende ved Arbeiderpartiets valgbod på Carl Johan

— Gratulerer med god utvikling på bakgrunn av det jævlige, sier en forbipasserende til Gerhardsen mens NTB står ved siden av. (©NTB)