Hun har jobbet i kassen på Ikea i Åsane siden februar i fjor, og kan bare skryte av arbeidsplassen. Ikke minst sitt første møte.

— I trappen hang en plakat der det sto «Ja til hijab på Ikea». Da ble jeg svært glad og det gjorde det også mye lettere da jeg skulle presentere meg selv, sier Suha.

Søkte ett år uten napp

Da hun skulle søke jobb etter videregående skole, opplevde hun at det ikke var like lett.

— I et helt år søkte jeg mange forskjellige steder. Jeg var også på en rekke intervjuer, men fikk avslag over alt. De sa jeg manglet erfaring, men det er ikke lett å få erfaring hvis ingen vil ansette deg.

Hun valgte så å studere regnskap og økonomi ved Høgskolen i Bergen.

— Det ble vel teoretisk for meg, så jeg brøt av, og var svært glad da jeg i fjor fikk jobben her på Ikea. Ved siden av tar jeg nå kurs i regnskap på Næringsakademiet, og regner med å ta fagbrev i regnskap i juni.

Kassejobben på Ikea er på deltid, ved siden av skolegangen. Det optimale for henne ville være hvis det dukket opp en regnskapsjobb på Ikea etter utdanningen.

Hun kan ikke få lovprist det inkluderende miljøet godt nok. Og en ting er sikkert: Å arbeide et sted hun ikke får lov å bruke hijaben er uaktuelt.

— Som muslim ønsker jeg å leve etter Koranens ord, og den sier at en voksen kvinne skal dekke til håret. Dessuten ville det være vanskelig å arbeide et sted der de ikke respekterte meg for den jeg er.

Suha Al-Jarrian er født i Iraks hovedstad Bagdad. Hun kom sammen med familien til Norge i 2002, etter at de først hadde bodd noen år i Syria.

— Jeg begynte å gå med hijab i 15-årsalderen. Da gikk jeg på skole i Syria, og ingen reagerte på det. Hijaben ble heller ikke noe problem da vi kom til Bergen. Jeg begynte i fremmedspråklig klasse på Bergen Katedralskole, og der var det flere som brukte hijab.

Tilbudt jobb uten hijab

Men Suha Al-Jarrian vet at det ikke alltid er like lett for muslimske kvinner å gå med hijab.

— En venninne som søkte arbeid i en klesbutikk fikk tilbud om jobb hvis hun tok av seg hijaben. Da takket hun nei.

Hennes to søstre har det gått bedre med. De fikk praksisplass som del av studiene til henholdsvis farmasøyt og bioingeniør.

— De fikk vise hva de var gode for, og fikk derfor jobbe videre etter eksamen.

- Er norske arbeidsgivere skeptiske til muslimske kvinner?

— Jeg tror nok noen sjefer er redd for å ansette kvinner som går med hijab. Men hvis de tør å prøve, ser de at vi kan gjøre en god jobb. Jeg synes det er positivt at det nå blir mer diskusjon rundt dette. Det tror jeg kan bidra til å redusere skepsisen, sier Suha.

Les også:

Må rapportere mangfold

Mange nasjoner på Ikea

HR-konsulent Neil Lawther, som selv kommer fra London, forteller at det blant de 380 ansatte ved Ikea i Åsane er folk fra 17 nasjoner og alle verdensdeler.

— Ikeas mål er at vi skal gjenspeile befolkningen på det stedet varehuset holder til. I Bergen er det 8,1 prosent innvandrere, på Ikea Åsane har 12 prosent slik bakgrunn, sier Lawther.

Filosofien er at mangfold beriker arbeidsmiljøet.

— Vi har sterkt fokus på kultur og verdier. Åpenhet er viktig. Den enkelte skal være seg selv, samtidig som vi bærer en felles uniform for å skape identitet. Som del av denne uniformen inngår faktisk også hijab, for dem som ønsker det, sier Lawther.